Flag

Великденски кравайчета с мая

about 6 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Ароматни козуначени кравайчета със стафиди
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто
450 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
175 млпрясно мляко
75 гкраве масло
75 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
1 ампулаесенция лимон Dr.Oetker
about 3 гсол (щипка)
150 гсметана (заквасена)
50 гстафиди
За намазване отгоре
1 бр.жълтъци
1 с.л.прясно мляко
1 ч.л.захар
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - есенция лимон Dr.Oetker
1

Приготвяне

Пресейте брашното в купа, добавете маята и разбъркайте добре. Добавете затопленото мляко, омекналото масло и останалите продукти в описаната последователност и с куките за тесто на миксера объркайте до получаването на гладко тесто. Покрийте купата и я оставете на топло, докато тестото видимо удвои обема си.


Върху набрашнена повърхност размесете тестото, оформете като руло и разделете на 12 еднакво големи топки, разточете като рула с дължина 30 см. Оформете 6 кравайчета, всяко сплетено от две рула, поставете ги в застлана с хартия за печене тава, намажете ги с разбитите мляко и жълтък, поръсете със захар и ги оставете да втасат за около 15 мин.


Печете в долната половина на предварително загрята фурна на 180°C при долен и горен нагревател и при 160°C на горещ въздух около 20 минути. След изпичането оставете кравайчетата да изстинат напълно и поставете във всяко боядисано великденско или шоколадово яйце.