за рецептата Торта с швейцарски маслен крем
5 бр. | яйца (средни) |
140 г | захар |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
130 г | брашно |
1 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
20 мл | лимонов сок |
25 мл | олио (слънчогледово, от гроздови семки) |
150 мл | захарен сироп (за напояване на блатовете) |
1 пак. | Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker |
500 мл | прясно мляко |
3 с.л. | захар |
100 г | краве масло (на стайна температура) |
300 г | маскарпоне |
200 г | бял шоколад |
120 мл | сметана (млечна - с 33% масленост) |
250 г | горски плодове (малини, ягоди, касис, боровинки, къпини) |
100 г | захар |
4 бр. | белтъка (от големи яйца) |
300 г | захар |
400 г | масло (на стайна температура) |
1 ч.л. | Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml |
Разбийте яйцата и захарта с миксер до пухкава консистенция на висока скорост (за около 8-10 минути). Комбинирайте сухите съставки. Добавете половината от сухите съставки към яйчената смес, след това изсипете лимоновия сок и растителното масло, а после прибавете втората част от сухите продукти. В същото време разбъркайте сместа с шпатула.
Печете блата на 170 °C за около 40-45 минути във форма с подвижен ринг (с диаметър 18 см). След като се изстуди напълно, нарежете блата на три еднакви платки.
Пригответе бял ганаш от шоколада и сметаната и го приберете в хладилника, докато се изстуди хубаво. Сварете пудинга според указаното на опаковката и го оставете да изстине напълно, като поставите свежо стреч фолио плътно по повърхността му, за да не образува коричка.
Разбийте маслото на пухкав крем и прибавете ваниловия крем лъжица по лъжица към него, като не спирате да разбивате с миксера. Добавете мекото маскарпоне и разбъркайте отново. Разбийте изстудения бял шоколадов ганаш, докато стане на крем. С помощта на шпатула смесете двата крема внимателно до еднородност.
Сварете плодовете със захарта, докато омекнат. Прецедете ги, за да отделите семената.
Сложете първата част от блата директно върху чиния за сервиране. Поставете ринг за оформяне на торти (диаметър 18 см) и ацетатно фолио отстрани. Напоете блата със захарен сироп и намажете от крема. Върху него разпределете 3-4 с.л. конфитюр. Продължете до изчерпване на количествата, като завършите с напоен блат, без крем. Така приготвената торта, приберете в хладилника за една нощ.
Разтворете захарта и белтъците на водна баня. Бъркайте, докато захарта се стопи напълно. Поставете сместа в планетарен миксер и разбийте до твърд, стабилен крем. Оставете го да се охлади за кратко на стайна температура. След това прибавете маслото лъжичка по лъжичка, докато миксерът продължава да разбива. Накрая сипете ваниловия екстракт.
Готовия крем можете да оцветите в багра според вашите предпочитания със сладкарска гел боя. Измажете тортата отгоре и отстрани с крема и я приберете в хладилника, докато стегне напълно. Украсете с целувки по желание.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: