Flag

Пролетен тарт

12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Комбинацията от фино тесто, пухкав меренг и аромат на шамфъстък и пресни лимони правят този сладкиш толкова неустоим
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
130 гбрашно
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
50 гшамфъстък (печен, фино смлян)
50 гпудра захар
100 гкраве масло (на стайна температура)
1 бр.жълтъци
За плънката
4 бр.яйца
150 гзахар
100 мллимонов сок
0,5 ампулаесенция лимон Dr.Oetker (или захар с лимон Dr. Oetker)
200 млсладкарска сметана
За меренга
2 бр.белтъка
90 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
За декорация
10 бр.ягоди
30 гшамфъстък (натрошен)
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - есенция лимон Dr.Oetker (или захар с лимон Dr. Oetker)
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

За тестото

Смелете шамфъстъка възможно най-фино и го изсипете в дълбока купа. Към него добавете брашното, пудрата захар и маслото. Омесете с ръце или с миксер на най-ниската скорост, докато се получат мокри трохи. Към тях прибавете жълтъка и месете още малко с ръце до меко тесто, което при стискане не се разпада.

Завийте готовото тесто в стреч фолио и го приберете в хладилника за около 30 мин да стегне. Имайте предвид, че това тесто е много нежно и наистина е добре да се охлади преди работа.

Загрейте фурната на 180 градуса. След като тестото се е охладило, го сложете върху силиконово килимче или набрашнена повърхност и го разточете внимателно. Поставете го в кръгла форма за тарт с диаметър 26 см. Отгоре покрийте тавата с хартия за печене и изсипете тежест за печене или суров боб.

Печете около 15 минути. След това внимателно отстранете тежестта/боба заедно с хартията и допечете тестото за още 10 минути. 

2

За плънката

Сипете яйцата и захарта в дълбока купа и ги разбийте на висока скорост с миксер, докато сместа започне да образува пяна отгоре. Не е нужно да я разбивате дълго. Добавете лимоновия фреш, разбивайки сместа, а накрая прибавете сметаната. Ще получите много течна смес с наситен жълт цвят.

Излейте пълнежа във вече изпечената тестена основа и върнете тарта във фурната за около 25 минути на 150 градуса. Проверете готовността на сладкиша, като го разклатите леко – ако в средата не мърда, значи е готов. Охладете го, оставяйки фурната леко отворена, за да не се нацепи плънката.

3

За меренга

Смесете белтъка и захарта в купа на водна баня и бъркайте непрекъснато около 5 минути, докато захарта се разтвори напълно. Проверете, като стриете малко от сместа между два пръста. Ако не усещате кристалите на захарта, значи е готова.

Преместете сместа в дълбока купа и я разбийте на високи обороти, докато се получи гъст и много лепкав меренг. Биенето с миксер ще бъде продължително – поне 5 минути. Сложете готовия меренг в пош с накрайник по ваш избор и шприцовайте тарта.

Украсете с пресни ягоди и натрошен шамфъстък по желание.

4

Последвайте Лора Капустина и блога ѝ High Heels Baking за още интересни рецепти.