Flag

Празнична торта с близалки

16 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
120
Масленият крем с аромат на канела, бадем и ванилия ще подслади вашите коледни мигове
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блатовете
100 гкувертюр (тъмен)
20 гкраве масло
5 бр.яйца
3 щипкасол
160 гзахар
260 гпшенично брашно
15 гкакао Dr.Oetker
2 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
За масления крем
7 с.л.пудра захар
3 бр.жълтъци
40 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
700 млпрясно мляко (3,6% масленост)
450 гкраве масло (меко)
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л.есенция бадем
1 пак.захар с канела Dr.Oetker
За компота от вишни
500 гвишни (замразени или от компот)
1 с.л.захар
2 ч.л.канела
0,25 ч.л.индийско орехче
0,25 ч.л.карамфил (смлян)
50 млвода
45 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
За близалките
150 гзахарни бонбонки (смучещи, прозрачни)
1 пак.захарни звезди Dr. Oetker
1 пак.захарни конфети Dr.Oetker
Picture - какао Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - захар с канела Dr.Oetker
Picture - захарни звезди Dr. Oetker
Picture - захарни конфети Dr.Oetker
1

За блата

Загрейте предварително фурната на горен и долен нагревател до 180°C. Нарежете на ситно кувертюра и го разтопете на водна баня на среден огън. Смесете маслото и също го разтопете. Разбийте яйцата и солта в купа с миксер, докато сместа стане светла и кремообразна.

Постепенно добавете захарта и разбийте още 2 минути. Пресейте заедно брашното, какаото на прах и бакпулвер, прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте. Добавете и сместа от кувертюра, и маслото и отново разбийте до хомогенност.

Изсипете сместа в застлана с намазнена хартия кръгла форма за торта (ø 26 см) с подвижен ринг и печете на средния рафт на фурната за около 35 минути. Извадете блата и го оставете да изстине.

2

За крема

Смесете пудрата захар, жълтъците, царевичното нишесте и 6 с.л. прясно мляко. Сварете останалото мляко заедно с ваниловата есенция, захарта с канела и есенцията бадем. Отстранете от котлона. Прибавете към него жълтъчната смес и доварете на слаб огън при непрекъснато бъркане за 1 минута.

Отстранете сместа от котлона, покрийте повърхността на пудинга със стреч фолио и оставете да изстине напълно, но само на стайна температура.
 
За да завършите масления крем, разбийте маслото, което е със стайна температура, с миксер на пухкав крем, след което започнете да добавяте изстиналия крем постепенно и да разбърквате до хомогенност.

3

За компота

В касерола изсипете вишните, захарта, канелата, индийското орехче и карамфила и оставете да заври на най-високата степен на котлона.

Разбъркайте водата и царевичното нишесте до гладкост, след което ги прибавете към плодовата смес. Оставете да ври за приблизително 1 минута при непрекъснато разбъркване.
 

4

Сглобяване на тортата

Внимателно отстранете ринга от вече изстиналия блат и го нарежете хоризонтално на три блата с еднаква дебелина. 

Поставете първия блат върху чиния за сервиране. Поставете около него ринга на формата за печене. Намажете равномерно първия блат с компота и залепете плътно втория блат.

Сиропирайте и него, след което разпределете 1/3 от масления крем върху втория блат, поставете третия блат отгоре, пак сиропирайте и пак нанесете 1/3 от крема. Оставете да се охлади за 40 минути

С останалия крем измажете тортата отстрани и декорирайте с помощта на пош със звездовиден накрайник (ø 1,5 см) няколко розички върху тортата. Охладете я за минимум 1 час в хладилника, за да стегне.

5

За близалките

Разтопете бонбоните на слаб огън. Подредете хартиени сламки за пиене върху хартия за печене и изсипете разтопената сладка смес върху края на сламките в желаната от вас форма.

Добавете захарни поръски, перли и декорации по желание и оставете близалките да изсъхнат добре. Декорирайте тортата с близалките малко преди сервиране.