“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Мини мраморни мъфини на Лора Капустина

Съвършен синхрон между какаова сладост и ванилена феерия

10 мъфини (/кексчета)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Мини мраморни мъфини на Лора Капустина

За мъфини:

130 г краве масло (на стайна температура)
210 г захар
130 г заквасена сметана
4 бр. белтъка (от големи яйца)
140 мл прясно мляко
45 мл вода
230 г брашно
1,5 пак. бакпулвер Dr.Oetker
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
2 с.л. какао премиум Dr.Oetker

За крема:

3 бр. белтъка
130 г захар
120 г краве масло (на стайна температура)
60 г тъмен шоколад
150 г бял шоколад

preparation

Приготвяне

1

Мъфините

Загрейте фурната на 205 градуса. В дълбока купа смесете маслото и захарта и разбийте с миксер, докато не стане по-пухкава смес – около 2-3 мин. След това добавете заквасената сметана и разбийте до хомогенност.

Следват белтъците, които добавяте един по един и разбивате след всеки от тях добре. Сипете водата и прясното мляко, брашното, бакпулвера и ванилената захар.

Разбийте сместа до гладкост и я разделете в две купи. Не е нужно да е точно наполовина. Към едната част сложете 2 с.л. натурално неподсладено какао и отново разбъркайте хубаво.

При разпределянето на смесите може да използвате малка лъжичка или пош. Първо изсипете в поша от едната смес, после и от другата и накрая разбъркайте леко, за да се получи мраморния ефект. Най-важното е формите за мъфините да са пълни на 2/3, за да не прелеят при печене.

Печем ги около 10 мин. Ако печете във форма за големи мъфини, може би ще ви трябват поне 15-18 мин. И при двата размера трябва първо да се получи "шапка" – и преди да се е оформила, не отваряйте фурната, защото може да прекъснете този процес и да има различен резултат накрая. След това изпечете десерта до суха клечка.

2

Кремът

Сложете белтъците и захарта на водна баня. Целта е захарта да се разтопи напълно, без да се загрява много белтъкът и в никакъв случай да не се сварява - следователно трябва да разбърквате през цялото време. Не е нужно да се бие белтъкът, само се разбърква, за да не прегрява. За да пробвате дали е готово, трябва да стриете малко белтък между пръстите си и да не усещате кристалите захар.

След това включете миксера на високи обороти и разбийте, докато получите твърд и лъскав избит белтък. Частта с разтопяването на захарта се прави за стабилизиране на избития белтък. Така може да го сложите в хладилник и няма да изгуби от обема си.

След като белтъкът е добре избит, прибавете мекото масло и отново разбийте, докато не получите хомогенна смес.

Разтопете двата вида шоколад отделно на водна баня. Разделете белтъчната смес на две и я добавете към всеки от шоколадите. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да не изгубите от въздушността на белтъка. Охладете двата вида крем за поне 1 час, за да може да се втвърдят достатъчно и ги шприцовайте върху мъфините.