Flag

Мини мраморни мъфини на Лора Капустина

10 мъфини (/кексчета)
Средно ниво на сложност
60
Съвършен синхрон между какаова сладост и ванилена феерия
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За мъфини
130 гкраве масло (на стайна температура)
210 гзахар
130 гзаквасена сметана
4 бр.белтъка (от големи яйца)
140 млпрясно мляко
45 млвода
230 гбрашно
1,5 пак.бакпулвер Dr.Oetker
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
2 с.л.какао премиум Dr.Oetker
За крема
3 бр.белтъка
130 гзахар
120 гкраве масло (на стайна температура)
60 гтъмен шоколад
150 гбял шоколад
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - какао премиум Dr.Oetker
1

Мъфините

Загрейте фурната на 205 градуса. В дълбока купа смесете маслото и захарта и разбийте с миксер, докато не стане по-пухкава смес – около 2-3 мин. След това добавете заквасената сметана и разбийте до хомогенност.

Следват белтъците, които добавяте един по един и разбивате след всеки от тях добре. Сипете водата и прясното мляко, брашното, бакпулвера и ванилената захар.

Разбийте сместа до гладкост и я разделете в две купи. Не е нужно да е точно наполовина. Към едната част сложете 2 с.л. натурално неподсладено какао и отново разбъркайте хубаво.

При разпределянето на смесите може да използвате малка лъжичка или пош. Първо изсипете в поша от едната смес, после и от другата и накрая разбъркайте леко, за да се получи мраморния ефект. Най-важното е формите за мъфините да са пълни на 2/3, за да не прелеят при печене.

Печем ги около 10 мин. Ако печете във форма за големи мъфини, може би ще ви трябват поне 15-18 мин. И при двата размера трябва първо да се получи "шапка" – и преди да се е оформила, не отваряйте фурната, защото може да прекъснете този процес и да има различен резултат накрая. След това изпечете десерта до суха клечка.

2

Кремът

Сложете белтъците и захарта на водна баня. Целта е захарта да се разтопи напълно, без да се загрява много белтъкът и в никакъв случай да не се сварява - следователно трябва да разбърквате през цялото време. Не е нужно да се бие белтъкът, само се разбърква, за да не прегрява. За да пробвате дали е готово, трябва да стриете малко белтък между пръстите си и да не усещате кристалите захар.

След това включете миксера на високи обороти и разбийте, докато получите твърд и лъскав избит белтък. Частта с разтопяването на захарта се прави за стабилизиране на избития белтък. Така може да го сложите в хладилник и няма да изгуби от обема си.

След като белтъкът е добре избит, прибавете мекото масло и отново разбийте, докато не получите хомогенна смес.

Разтопете двата вида шоколад отделно на водна баня. Разделете белтъчната смес на две и я добавете към всеки от шоколадите. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да не изгубите от въздушността на белтъка. Охладете двата вида крем за поне 1 час, за да може да се втвърдят достатъчно и ги шприцовайте върху мъфините.