Flag

Лимонова торта с маково семе

12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
120
Лимон и ванилия в невероятна симфония
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image
Прибори
За блатовете
форма за торта

Състав

За блатовете
225 гбрашно
1 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
1 ч.л.сол
160 млпрясно мляко
60 мллимонов сок
100 гкраве масло
60 млолио
180 гзахар
3 бр.яйца
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пак.Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
3 с.л.макови семена
За крема
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
130 гзахар
1 лпрясно мляко
За украса
20 - 30 бр.боровинки или други плодове по избор (праскови, сливи, др.)
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
1

Подготовка

Загрейте фурната до 180°C на горен и долен нагревател. Подгответе три форми за торта с ринг с диаметър 20 см или две форми за торта с диаметър 26 см и ги намажете с масло и поръсете леко с брашно.

2

Блатовете

Пресейте в купа брашното, бакпулвера, добавете и солта. Отделно смесете млякото с лимоновия сок и оставете настрана.
 
В дълбока купа разбийте маслото и захарта на пухкав крем с миксер. Постепенно добавете на тънка струйка и олиото. Когато се поеме от сместа, прибавете едно по едно и яйцата, като разбивате всяко по 1/2 мин.

Към сместа разбъркайте на две части брашното и млякото с лимоновия сок, като ги редувате.

Накрая добавете лимоновата кора и маковото семе, объркайте леко, колкото да се смесят с шпатула.

3

Разпределете сместа по равно в двете, съответно в три форми за печене.

Печете всеки от блатовете за около 35 мин, като проверите за готовност с дървено шишче. Не препичайте, защото блатовете ще станат сухи.

Извадете ги от фурната, оставете да престоят няколко минути във формите, след това извадете и охладете напълно върху решетка.

4

Крем

Пригответе крема по указанията на опаковката. Смесете съдържанието на пакетчето, захарта и млякото. Разбъркайте добре и сложете на котлона да заври. Варете 5 мин на средна температура, като разбърквате непрекъснато, за да не загори.

Охладете до стайна температура, като поставите фолио за свежо съхранение доректно върху повърхността на крема, за да не образува коричка. Разбърквайте от време на време, за да изстине по-бързо.

5

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат в чиния за сервиране, а върху него - ринг за торта. Изсипете отгоре съвсем тънък слой крем. Подредете по ръба правилни резенчета плодове, добавете още плодове в средата, след което сипете още крем, за да ги покрие (разделете мислено крема на две или три части, в зависимост от броя на блатовете, които имате).

Повторете, като завършите с крем. Приберете тортата в хладилник за няколко часа. Преди да сервирате, украсете с целувки и още плодове.