Козунак с ядки, анасон и канела

Аромати за Великденски пухкав козунак

20 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Козунак с ядки, анасон и канела

Тесто със суха мая за печене:

200 мл прясно мляко
200 г краве масло
750 г пшенично брашно
2 пак. суха мая Dr.Oetker
100 г захар
0,5 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
1 ч.л. смлян анасон
3 г сол
1 бр. яйца

Пълнеж:

350 г ядки (орехи, бадеми или лешници)
50 г захар
1 пак. захар с канела Dr.Oetker
0,5 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
0,5 ампула есенция ром Dr.Oetker
5 г сол
2 бр. яйца

За намазване:

80 г конфитюр кайсия

За поръсване:

20 г пудра захар

preparation

Приготвяне

1

Предварителна подготовка

Затоплете млякото и разтопете маслото в него.

2

Тесто със суха мая

Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Oформете тестото на руло с дължина около 40 х 25 см.

Смесете ядките със захарта, есенциите, канелата и яйцата.

3

Разточете тестото на правоъгълна кора с размери 40 х 30 см. Разстелете равномерно пълнежа от ядки. Завийте тестото на руло откъм дългата страна. Разрежете тестото откъм дългата страна на две (както е показано на фигурата) и оплетете двете козуначени теста едно в друго.

Преместете козунакa във предварително намазнената форма за печене и оставете отново да втаса.

Печете в долната част на предварително загрята фурна около 55 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

4

За намазване

Сложете конфитюрът на котлона докато заври.

5

След изпичане отделете краищата на козунака от стените на формата и го поставете върху метална скара, застлана с хартия за печене и веднага намажете с горещия конфитюр. Оставете козунакът да изтине.

6

За поръсване

Преди сервиране поръсете с пудра захар.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: