Flag

Козунак с ядки, анасон и канела

20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Аромати за Великденски пухкав козунак
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
200 млпрясно мляко
200 гкраве масло
750 гпшенично брашно
2 пак.суха мая Dr.Oetker
100 гзахар
0,5 ампулаесенция ванилия Dr.Oetker
1 ч.л.смлян анасон
3 гсол
1 бр.яйца
Пълнеж
350 гядки (орехи, бадеми или лешници)
50 гзахар
1 пак.захар с канела Dr.Oetker
0,5 ампулаесенция ванилия Dr.Oetker
0,5 ампулаесенция ром Dr.Oetker
5 гсол
2 бр.яйца
За намазване
80 гконфитюр кайсия
За поръсване
20 гпудра захар
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker
Picture - захар с канела Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker
Picture - есенция ром Dr.Oetker
1

Предварителна подготовка

Затоплете млякото и разтопете маслото в него.

2

Тесто със суха мая

Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.


Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Oформете тестото на руло с дължина около 40 х 25 см.


Смесете ядките със захарта, есенциите, канелата и яйцата.

3

Разточете тестото на правоъгълна кора с размери 40 х 30 см. Разстелете равномерно пълнежа от ядки. Завийте тестото на руло откъм дългата страна. Разрежете тестото откъм дългата страна на две (както е показано на фигурата) и оплетете двете козуначени теста едно в друго.


Picture - recepta-kozunak_s-iadki_stypki.jpg

Преместете козунакa във предварително намазнената форма за печене и оставете отново да втаса.


Печете в долната част на предварително загрята фурна около 55 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

4

За намазване

Сложете конфитюрът на котлона докато заври.

5

След изпичане отделете краищата на козунака от стените на формата и го поставете върху метална скара, застлана с хартия за печене и веднага намажете с горещия конфитюр. Оставете козунакът да изтине.

6

За поръсване

Преди сервиране поръсете с пудра захар.