Flag

Баклава Чийзкейк с малини

16 парчета (/парченца)
Сложнa
110
Чийзкейк, но и баклава, с малини и специален пудинг, но и с мед
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Пълнеж за чийзкейка
600 гсирене крема
200 гзахар
3 с.л.мед (Истински мед)
2 бр.яйца
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
90 гкисело мляко (гъсто)
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л.вода (розова)
200 гмалини (пресни)
За основата на чийзкейка
400 гфини кори (за баница) (16 бр)
150 гшамфъстък (суров обелен)
150 гкраве масло (разтопено)
Сироп
200 млвода
100 гмед (истински мед)
0,5 бр.лимон (сока)
1 бр.канела (пръчка)
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 с.л.вода (розова)
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

Пълнеж за чийзкейка

В голяма купа поставете мекото крема сирене със захарта.
След това добавете яйцата и киселото мляко.
Прибавете пудинга, екстракта от ванилия и розовата вода. Разбъркайте, докато получите гладка кремообразна смес.
Оставете пълнежа настрана, докато приготвите основата.

2

Основа на чийзкейка

Запечете върху сух тиган за 2-3 минути суровите шамфъстъци, като ги разбърквате често.
Свалете ги от котлона и ги преместете в друг съд, за да се охладят. Нарежете ги на дребни парчета.
Поставете хартия за печене в кръгла форма с подвижен ринг, с диаметър 24 см. Внимателно поставете една кора за баница във формата, която сте избрали за печенето на чийзкейка. Намажете леко с масло. Добавете още една кора отгоре. Намажете отново с масло. Редувайте по същия начин до петата кора. Върху нея поръсете равномерно една трета от нарязаните ядки.
Покрийте ядките със следващите пет листа, като намазвате леко с масло всяка кора. Отгоре поръсете още една четвърт от ядките. Повторете този процес още веднъж и завършете с една кора.
Изрежете висящите кори от формата.
Така подготвената основа за чийзкейка, изпечете на сляпо, като поставите върху корите хартия за печене и тежест (аз използвам стар боб) по същия начин, както печете основа за тарт от маслено тесто.
Печете на 160°C предварително загрята фурна за 30 минути.
След това извадете основата от фурната и премахнете хартията за печене с тежестта.
Изсипете половината от пълнежа за чийзкейка и разпределете половината от малините.
Изсипете и останалата смес и подредете останалите малини по повърхността.
Печете в предварително загрята фурна за 70-80 минути на 160°C или докато крема стегне, но все още е леко мек по средата.  Моят десерт се пече 75 минути.
Изключете фурната и оставете чийзкейка в нея за 15-20 минути при леко открехната врата.

3

Сироп

Докато чийзкейка се пече, пригответе сиропа, като кипнете водата с меда, пръчката канела, лимоновия сок, ваниловата шушулка и меда. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри на ниска температура за около 5 минути.
Сиропа трябва да се сгъсти леко.
Извадете пръчката канела и ванилията, и оставете сиропа да се охлади. Добавете лимоновия сок и розовата вода.
Извадете чийзкейка от фурната и много внимателно отстранете ринга на формата. С помощта на четка, намажете обилно краищата на чийзкейка със сиропа, докато е още горещ. Най-важно е сиропа да се разпредели върху изпечените кори.
Ако ви остане от сиропа, полейте и чийзкейка.
Оставете десерта да престои на стайна температура за 2-3 часа, след което го охладете за една нощ в хладилника.
Гарнирайте с нарязан шамфъстък и пресни малини.


Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов. Може да я последвате на страниците ѝ във фейсбук и инстаграм.