Замесването на тесто със суха мая изглежда сложно заради етапите на омесване и втасване, но всъщност приготвянето му е като всяко друго тесто, при което се спазват няколко последователни стъпки. Следвайки тези съвети и препоръки, няма причина нещо да се обърка:
- замесете тестото със съставките от избраната рецептата. Нека съставките (брашното, прясното мляко, водата и т.н.) са със стайна температура, дори леко затоплени;
- спазвайте указанията от гърба на опаковката на сухата мая – смесете я със сухите съставки, след това добавете мокрите и замесете тестото. Не пестете допълнително месене, било то с миксер или с ръце. Колкото повече, толкова по-добре. Така влиза повече въздух в тестото и маята се активира;
- замесеното тесто обича топлината, но не по-висока от 40°C. Важно и да не превтаса. Увеличи ли обема си, значи е втасало;
- ако тестото не увеличи обема си, може да му добавите малко захар, която ще свърже с маята и ще я активира допълнително;
- втасването на покрито с чиста кухненска кърпа тесто може да се случи в топло помещение, в загрята фурна на 50°C с отворена врата или в хладилника за няколко часа. Ако тестото изобщо не се надига, вероятно е твърде студено в помещението;
- ако тестото е твърдо, може да му добавите малко топла вода или мляко;
- замразяването на тесто не е препоръчително, защото качествата му ще се влошават (няма да бухне достатъчно, ще стои твърдо, вкусът на крайното печиво няма да е същият и т.н.) и трудно се обработва в желаната форма след това.
Как да направите тесто с мая
Съвети за втасване на тесто със суха мая
Печене
Печене
Печене
Печене
Печене
Печене