Flag

Как да боядисате перфектни яйца този Великден

Боядисването на яйцата е любима традиция на всяко семейство. Събирането около масата, смехът, цветната бъркотия, но понякога този ден се свързва и с малко разочарования. И на нас ни се е случвало да започнем с голям ентусиазъм, но въпреки усилията и старанието, които полагаме, да не сме доволни от крайните резултати. Сигурни сме, че и при вас е ставало така. И тъй като има много митове и легенди около правилното боядисване на яйца, решихме да съберем в тази статия най-важните съвети и насоки, които ще ви помогнат тази година (а и занапред) да боядисате перфектни яйца, за които да ви завиждат всички.

Боядисване на яйца с ръкавица

Какви яйца да изберете?

Цветът на яйцата е много важен, ако искате да постигнете желаните резултати.

Например, при Бонбонени и Пролетни бои за яйца на Dr. Oetker е много важно да използвате бели яйца, защото само така ще получите ярки цветове. При Приказната боя пък трябва да използвате кафяви яйца, ако искате да постигнете плътен наситен металически цвят. 

Топли или студени? Сухи или мокри?

Освен цвета на яйцата, има и други фактори, които трябва да вземете предвид. При боядисване яйцата трябва да са достатъчно топли, но не и горещи. Сигурно се питате какво означава “достатъчно топли”? След като ги сварите, трябва да ги оставите в горещата вода. Когато дойде моментът за боядисване, извадете едно, подсушете го добре и го оставете да изстине до степен, при която може да го държите в ръка. Ръкавицата, с която ще боядисвате яйцето, също трябва да е суха, ако искате да постигнете обещаните резултати. 

Защо боята не хваща?

Дойде ред и на най-важната част - боядисването. Една от причините боята да не “хваща” е яйцето да не е измито добре преди варене и по него да са останали мазни петна, които да възпрепятстват плътното покриване на боята. Яйцата трябва да се измият с препарат за миене на съдове. 

 

Друга възможна причина е яйцето да е изстинало. Както вече ви споделихме по-горе, за да може боята да покрие плътно яйцето, то трябва да е топло. Обратно също е възможно - яйцето да е твърде горещо, което ще попречи желатиновата смес на боята да се закрепи за повърхността му. 

Защо боята не покрива плътно и не изсъхва?

Недостатъчно въртене на яйцето в ръка при боядисване с ръкавица е една от основните причини цветът да не стане плътен. За да може боята да покрие плътно яйцето и то да изсъхне хубаво, трябва да го въртите в ръка достатъчно дълго. Преди да започнете боядисването, разтрийте добре 2-3 капки от боята в едната ръка с ръкавица и въртете яйцето, докато боята постепенно започне да изсъхва по повърхността му. Ако то не изсъхва при въртене, е възможно и да сте сложили твърде много капки боя върху ръкавицата. 


Повторно нанасяне на боя

Ако решите, че искате да постигнете по-плътни и ярки цветове и да боядисате повторно яйцата, то имайте предвид, че те трябва да са все още топли, но изсъхнали след първото нанасяне.

Как се използват боите за боядисване на яйца с ръкавица Dr.Oetker?

Боядисване на яйца с ръкавица

Боядисване с Класически бои за яйца с потапяне

Какви яйца да изберете?

За Класическите бои e въпрос на вкус. Ако яйцата са бели, цветовете ще се получат по светли. Докато ако са кафяви, ефектът ще е по-плътен и тъмен цвят.

Picture -

При разтворимите бои има ли значение какъв оцет ще добавите към водата?

Ако решите да боядисате яйцата с Класически бои за яйца на Dr. Oetker, то към разтворената боя трябва да добавите и оцет с киселинност 9%. Качеството и процентът киселинност на оцета са много важни за фиксирането и яркостта на цветовете. Ако киселинността му е по-ниска от 9%, трябва да увеличете количеството оцет, което добавяте към горещата вода.

Къде може да откриете боите за яйца?

Може да закупите боите за яйца от:

  • всички магазини на дрогерии ДМ и Лили и в цялата страна;
  • по-големите магазини на верига супермаркети Фантастико в цялата страна;
  • по-големите магазини на верига супермаркети Била в град София;
  • магазини ЦБА, Фреш маркет, магазини 345, Квартал Маг, Едеа, Роко Бароко, Славекс, БББ-Пловдив, Риволи, Анет, Дени-2000, Май Маркет Варна, Орбис и други независими търговски обекти.
  • онлайн на www.pazaruvai-lesno.bg/;
  • онлайн на www.ebag.bg/.

Чрез нашия дистрибутор зареждаме и много търговски обекти, които не са част от търговски вериги. Повече информация може да получите от националния ни дистрибутор за страната на телефон 0889 10 10 62 (Велизар Петков).

Picture - banner 2 image

РЕЦЕПТИ

Нека е Великден!

Открийте интересни и апетитни рецепти и идеи за козунаци, които ще направят трапезата и празника ви още по-уютни, цветни и вкусни.

Picture - banner 2 image

РЕЦЕПТИ

Нека е Великден!

Открийте интересни и апетитни рецепти и идеи за козунаци, които ще направят трапезата и празника ви още по-уютни, цветни и вкусни.

Вижте всички рецепти тук
Вижте всички рецепти тук
Последвайте Dr. Oetker