Разбийте маслото на крем с миксер и при непрекъснато бъркане постепенно добавете захарта, настърганата лимонова кора и солта. В сместа разбъркайте едно по едно яйцата, всяко по 30 сек. на висока степен, добавете брашното и бакпулвера и накрая предварително разтопения на водна баня тъмен шоколад. Разстелете равномерно сместа в покрита с хартия за печене кръгла или правоъгълна тава / форма за торта и печете около 18 мин. в предварително загрята фурна на горен и долен нагревател около 180°C или на горещ въздух 160°C. След като блатът е опечен, го извадете и оставете върху метална скара да изстине. Разрежете го на две и поставете долния блат в съответно правоъгълната или кръгла форма.
Обелете ябълките, нарежете ги на филийки, задушете ги за кратко и ги оставете да изстинат. Поставете млякото, солта, захарта и настърганата кора от лимон да заврят. Добавете ориза при постоянно бъркане и варете на слаб огън до готовност около 30 мин. Накиснете желатина в малко вода, за да набъбне и го разбъркайте до разтваряне в горещото мляко с ориз.Като изстине, добавете канелата, предварително разбитата сметана и парченцата ябълки. Разстелете половината смес върху приготвения блат, поставете другия и останалата част от ориза. Оставете тортата за 2-3 ч в хладилник.
Отделете внимателно формата и намажете тортата отстрани с разбитата сметана. Измийте ябълката, нарежете я на филийки и ги поръсете с лимовия сок, за да не покафенеят. Разтопете на водна баня шоколада и с помощта на шприц или полиетиленова торбичка с отрязано ъгълче ги декорирайте. Украсете тортата с шоколадови ябълки и маточината.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене