Първата стъпка е да пресеете брашното, към него да добавите сухата мая (тя се смесва с брашното, а не се размива в топла течност), хубаво да ги объркате и след това да добавите останалите продукти съгласно рецептата.
За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо течността (мляко или вода) да не е студена, а с температура около 37°C – хладка към топла.
С миксер и куки за тесто размесете продуктите първо за кратко на ниска, след това на най-висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. При продължително месене на тестото с мая продуктите се свързват добре и се извежда въздухът от тестото. Така маята превръща захарта и брашното (нишесте) от въглехидрати във въглеродна киселина и алкохол, а това позволява набухването на тестото.
Ако замесвате козунак или щолен, към тестото омесете плодовете или ядки най-накрая, иначе при месенето те могат да оцветят тесто.
Тестото с мая не се пече веднага след приготвянето, а трябва да втаса достатъчно дълго. За тази цел oставете тестото, покрито (с домакинска кърпа), да престои на топло място, докато видимо увеличи обема си. Ето няколко предложения за втасване на тестото:
Горен/долен нагревател: Загрейте фурната на 50°C и поставете покритата с кърпа купа с тестото, докато обемът на тестото видимо се увеличи. Оставете леко открехната врата на фурната, като поставите дървена лъжица. Така тестото няма да стане твърде горещо тестото.
Микровълнова фурна: Покрийте купата с тестото с навлажнена домакинска кърпа, защото така тя няма да залепне за тестото и няма да изсуши повърхността му. Настройте микровълновата фурна на 80 W, макс 90 W и оставете тестото да втаса за около 8 мин. При микровълнови фурни без въртящата се чиния обърнете тестото след около 4 мин.
Водна баня: Оставете купата с тестото (покрито с влажна кърпа) да престои в топлата вода толкова дълго, че видимо да увеличи обемът си.
В хладилника през нощта: Пригответе тестото с мая от студени продукти. Оставете да престои в хладилника през нощта в купа, покрита с влажна кърпа и леко намаслено с олио.
По време на първото втасване намаслете равномерно формата или тавата за печене с мек маргарин или масло, като използвате четка. Не използвайте олио, тъй като то ще се стече по формата и няма да предотврати залепянето. Ако тестото ще се пече на малки части или на дребни сладки, не намаслявайте тавата, а просто сложете хартия за печене.
След първото втасване загрейте предварително фурната. Моля, спазвайте и указанията за употреба на вашата фурна.
След първото втасване поръсете тестото с брашно, извадете от купата, набрашнете леко плота, размесете за кратко още веднъж, след което продължете с приготовлението според рецепта (сложете във форма за кекс или разточете, разстелете, оформете, сплетете или т.н.). След като сте подготвили и оформили тесто и поставили в съда за печене, го покрийте отново с домакинска кърпа и оставете да втаса на топло място (напр. в близост до отопление или до фурната), докато видимо увеличи обема си. Така тестото още веднъж ще бухне и ще стане пухкаво след изпичане.
След второто втасване поставете тестото в предварително загрятата фурна и печете според указаните в рецептата време и температура. След изпичането се оставя за около 10 мин да постои във формата. Тогава се изважда и се оставя да се охлади на кухненска скара.
Печивата, приготвени от тесто със суха мая, са най-вкусни прясно изпечени. Тестото с мая може да се замрази, след което на стайна температура да се размрази и да се изпече според рецептата.
Приготвеното тесто може да се замрази и да е с трайност 5-6 месеца. При това не е нужно да втасва. Оформете в правоъгълник върху набрашнена повърхност, опаковайте в домакинско фолио и в пликове за замразяване и поставете във фризера. Преди използването на замразено тесто оставете за една нощ в хладилника да се размрази и използвайте според рецептата (първо втасване).