В търговската мрежа може да откриете брашно от различни видове зърно с различни типови обозначения, каквото например е пшенично брашно тип 405. Колкото повече части от зърното (люспи, ендосперм, зародиш) са смлени в брашното, толкова по-висок е съответният вид номер (тип) и брашното е видимо по-тъмно. Пълнозърнестите брашна нямат типово обозначение, защото всички компоненти на зърното се смилат заедно.
Количеството брашно, посочено в рецептата за печене, не може просто да бъде заменено 1:1 с пълнозърнесто брашно. Тъй като пълнозърнестото брашно има голям дял фибри, в тестото се изисква значително повече течност. Следователно, за пухкав, сочен резултат от печенето, съставките и набухвателите трябва да бъдат съчетани. Тук се препоръчва да се пекат по рецепта.
Днес брашното се пресява фино още в мелниците, в които се произвежда, и се опакова в стандартни опаковки от 1 до 5 кг. Ако се съхранява правилно на сухо, то няма да има досадни бучки и не е необходимо да го пресявате.
Колко дълго може да се съхранява брашното зависи от това колко пълнозърнесто е то, тъй като съдържанието на протеини и мазнини се увеличава, ако в брашното има повече части от зърното. Следователно пълнозърнестите брашна имат кратък срок на годност в сравнение с други брашна и могат да гранясват след няколко месеца, ако се съхраняват на топло. Затова брашното трябва да се съхранява на сухо и не много топло. Светлите брашна могат да се съхраняват до година и половина, но за най-добро качество на печивата съветваме да избирате прясно брашно.
Брашното с нисък типов номер е светло на цвят и богато на нишесте, а брашното от пшеница и спелта е богато на глутен. Светлите брашна са предпочитани за бисквити, сладкиши и бял хляб, защото спомагат за получаване на фини и пухкави тестени структури. По-тъмните брашна и пълнозърнестите брашна пък често се използват в рецепти за сладкиши с пълнозърнести храни и при печене на хляб.
Брашна, съдържащи глутен, не трябва да се използват за печене като част от диета без глутен. Безглутеновите брашна са:
- всички нишестени брашна като това от ориз или царевица;
- пълнозърнести брашна от безглутенови зърна или семена като елда или амарант;
- бобови брашна като соево или нахутено;
- брашна от ядки и семена като бадемово или брашно от тиквени семки.
Тъй като безглутеновите брашна са много различни от пшеничното брашно и брашното от лимец по способността си да се пекат, те не могат просто да бъдат заменени. Въпреки това, на пазара има много добри смеси от брашно за печене без глутен, които обикновено могат да се използват 1:1 вместо пшеничното брашно.
Вече разбрахте какво е значението на типовия номер на брашното, каква е разликата между отделните брашна и как да замените финото с пълнозърнесто. В част 2 ще откриете повече за това какво брашно да изберете в зависимост от вида десерт или печиво, който искате да приготвите.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: