Flag
Блог
Какъв вид мед да изберете за вашите печива и десерти

Всички знаем колко полезен е медът, както и че носи много хранителни и лечебни ползи за човека. А знаете ли кой е най-лесният начин да увеличите консумацията си на този така полезен еликсир на природата? Като добавите няколко лъжички от него към любимите си печива и десерти. На пазара се предлагат най-различни сортове мед, всеки от които уникален със своя вкус, цвят, аромат и специфични полезни свойства. Например светлият мед е по-лесно смилаем, подходящ за деца, а тъмните сортове имат силни лечебни качества. Тогава кой от тях да изберете за следващото си печиво – акациев, липов или лавандулов? 🍯 По-долу ще прочетете повече за някои от основните видове мед, какво е характерно за тях и какви полезните свойства имат те за вас.

Акациев мед

Акациевият мед дължи ефирния си вкус на майското слънце. Изключително светъл на цвят, почти прозрачен, той има тонизиращо действие и укрепва организма. И това не е всичко… Този сладък еликсир може да регулира функцията на червата, както и действа добре при безсъние.

Липов мед

Липовият мед може да бъде бял, напълно прозрачен или светло кехлибарен. Ще го познаете по характерния аромат на липови цветя. Интересното при него е, че има бактерицидни свойства, помага при ларингити и астма, а лекият му вкус и приятният аромат го правят чудесен за деца.

Полски мед

Полският мед се произвежда от нектара на различни ливадни растения и е характерен с незабравимия си аромат на билки. По своята същност той е уникален, защото всеки буркан се определя от характерната растителност за различните райони и периоди на годината, когато е събиран. Той успокоява нервната система, помага при нервен стомах и се справя чудесно с главоболието, сърцебиенето и безсънието.

Лавандулов мед

Златист цвят и деликатен аромат. Определено лавандуловият мед е един от най-ценните продукти, които може да имате в дома си. Той помага при главоболие и безсъние. Една лъжичка от него ще направи така, че нервното ви напрежение ще изчезне и ще се почувствате като преродени.

Мед от сладка детелинка

Сладката детелинка е любимият деликатес на пчелите. Те събират нектар от ярко жълтите ѝ цветя и от него произвеждат светъл на цвят, кехлибарен или бял мед. Интересното за него е, че се отличава с много деликатен аромат на ванилия. 

Майски мед

Зрелият майски еликсир има незабравим аромат на мента и восък. Това е визитната картичка на този сорт – много сладък с  деликатен аромат и отличен вкус. Силен имуностимулант, този сорт мед има високо съдържание на минерали. Освен това има и разкрасяващ ефект – помага при проблеми с кожата и косата.

Последвайте Dr. Oetker