“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Консервиране с Gelfix Classic 1:1

Полезни съвети

С Gelfix Classic любимите Ви класически конфитюри, мармалади и желета ще придобият нов невероятно наситен плодов вкус. При приготвянето на плодовата маса с Gelfix Classic пропорцията между плодове и захар е 1:1, т.е. една опаковка Gelfix Classic е достатъчна за 1000 г приготвени плодове, съответно 850 мл плодов сок и 1000 г захар.
С Gelfix Extra може да избирате не само плодовете, но и вида захар. За да придадете например лек карамелов вкус на сладката, използвате нерафинирана или кафява захар. Варенето според указанията на опаковката не е по-малко от три минути.
1

Предварителна подготовка на плодовете

Измийте добре плодовете и оставете да се отцедят. Почистените от дръжки, семки, костилки и др. плодове нарежете на дребно или пасирайте на мус и ги претеглете. За приготвянето на желе нарежете на едро почистените от дръжките и костилките плодовете и изцедете сока и го претеглете.
2

Приготовление

Изсипете плодовете, съотвенто плодовия сок в подходящ съд за варене. Смесете Gelfix Classic първо с 2 супени лъжици от притегленото количество захар, след което го разбъркайте в плодовата маса, съответно плодовия сок.
След завиране, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Сместа трябва да ври около 3-5 минути при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната. Свалете сместа от огъня.
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 чаени лъжици от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се е желирала (втвърдила), то и останалата част от Вашето сладко, мармалад, конфитюр или желе ще се желира в бурканите. Ако желаете по-голяма твърдост, разбъркайте едно пакетче Лимонена киселина на Dr.Oetker в горещата плодова маса и направете втора проба за желиране.
3

Пълнене

Веднага след отстраняване от огъня напълнете горещата смес в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете ги, обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така около 5 минути. Процесът на желиране може да продължи една седмица.