Flag

Тиквена торта с карамел и ароматни орехови ядки

10 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
90
Карамел с пюре от тиква и орехов крамбъл са героите в тортата с чийзкейк крем и маскарпоне
Уникалността на тази торта е в карамела с тиква и хрупкавия орехов крамбъл, които се съчетават неописуемо добре с крем от маскарпоне и слоеве желиран чийзкейк крем. Цялата тази наслада е подправена с най-топлите зимни аромати на джинджифил, канела, индийско орехче. Всеки момент от приготвянето на...
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За пюрето от тиква
500 гтиква
30 гмасло
2 с.л.кафява захар
1 с.л.подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
За карамела с тиква
240 гзахар
120 гмасло
120 гсметана
100 гтиква (пюре)
1 щипкасол
За ореховия крамбъл
70 горехи (сурови)
20 гкафява захар
20 гбрашно
20 гмасло
30 гтъмен шоколад
1 с.л.олио
За ароматните орехи
30 горехи (цели орехови ядки )
1 с.л.кафява захар
1 с.л.олио
1 ч.л.подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
За блатовете
120 гбрашно
0,5 пак.бакпулвер Dr.Oetker
0,5 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
0,5 ч.л.подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
1 щипкасол
1 бр.яйца
80 гкристална захар
80 гкафява захар
80 млолио
100 гтиква (пюре)
50 млвода
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За крема с маскарпоне
1 пак.желатин Dr.Oetker
20 млвода
500 гмаскарпоне
200 гсметана (млечна)
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
100 гкарамел (от предварително подготвения карамел с тиква)
За чийзкейка крема
2 пак.желатин Dr.Oetker
40 млвода (студена)
300 гсирене крема
200 гтиква (пюре)
200 млсметана
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л.подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
80 гкарамел (от предварително подготвения карамел с тиква)
За шоколадовия ганаш
200 гтъмен шоколад
100 млсметана
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - сода бикарбонат Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1

Приготвяне на пюрето от тиква

Нарежете тиквата на филийки с дебелина около 2 см и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна 55-60 минути. 

Отстранете кората на изпечената тиква. В купа я смесете с останалите съставки. Разбийте всичко с блендер до хомогенност. 

2

Приготвяне на карамела с тиква

Разтопете захарта до светъл карамел. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Към масления карамел разбъркайте предварително затоплената сметана, така че да се получи гладък сос.

Свалете котлона, добавете солта и пюрето от тиква и разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура. Претеглете нужното количество от карамела за чийзкейк крема и за крема  маскарпоне. Останалия карамел разделете на две равни части.

3

Приготвяне на ореховия крамбъл

Застелете плитка тава с хартия за печене. Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене. 

В купа смесете ядките, брашното и захарта и разбийте с миксер на едро. Добавете маслото и смелете за кратко, колкото да се смесят. Разстелете на тънък слой в подготвената тава и печете около 5 минути в загрята до 160°С или 150°С с вентилатор фурна, като разбърквате.

Извадете от фурната и оставете сместа да се охлади. 

Разтопете шоколада с олиото на водна баня, добавете охладената орехова смес и разбъркайте. Изсипете в подготвената форма, заравнете и оставете да се охлади.

4

Приготвяне на ароматните орехи

Застелете плитка тава с хартия за печене. Разбъркайте ядките с олиото, захарта и подправките и разстелете на тънък слой в подготвената тава. Печем в загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 15 минути. След изпичане извадете от фурната и оставете да се охладят. 

5

Приготвяне на блатовете

Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 2 форми за печене 18-20 см. В купа пресейте сухите съставки. В отделна купа разбийте с миксер яйцата и захарта до пухкав крем. Добавете олиото, тиквеното пюре, водата, есенцията ванилията и емулсиите и разбийте на ниска степен, докато се смесят.

Добавете сухите съставки на части, като разбивате на ниска степен до хомогенна смес.
Разделете в подготвените форми на две равни части, заравнете и печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна 20-25 минути или до суха клечка.


Оставете готовите блатове да се охладят за 10 минути във формите, след което обърнете върху решетка и оставете да се охладят напълно.

6

Чийзкейк желирани блатове

Покрийте дъното на две форми с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене.

Накиснете за 5-10 минути желатина в студена вода. В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост крема сиренето, карамела с тиква, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем.

Разтопете на водна баня желатина като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крема към разтворения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към останалия крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен  до хомогенност.

Разделете сместа в съотношение 2:1 (две трети към 1 трета) и изсипете в подготвените форми след което покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стягат.

7

Крем с маскарпоне

Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, карамела с тиква, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем с миксер на средна скорост.

Разтворете на водна баня желатина, като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към останалия крем при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до хомогенност.

Напълнете крема на две равни части в два големи поша с кръгъл накрайник.

8

Приготвяне на шоколадовия ганаш

Кипнете сметаната, отстранете от котлона и добавете нарязания на ситно шоколад.
Изчакайте 2-3 минути да се разтопи, разбъркайте до гладък крем, покрийте плътно повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади напълно. Трябва да е с консистенция на течен шоколад.

9

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Фиксирайте с регулируем ринг и покрийте стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене. 

Нанесете тънък слой от първата половина крем маскарпоне и заравнете.
Освободете чийзкейк слоевете като прекарате остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставете по-дебелия по средата на покрития с крем блат.

Отстрани с помощта на поша крем маскарпоне очертайте пръстен с около 2 см ширина по външния ръб на блата и запълнете средата с едната половина от карамела с тиква.
Нанесете останалата част от първата половина крем с маскарпоне и заравнете. 

Поставете отгоре ореховия крамбъл и нанесете тънък слой от втората половина крем с маскарпоне.

Поставете по средата втория слой чийзкейк крем, отново нанесете отстрани с помощта на поша крем, очертайте пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълнете средата с другата половина от карамела с тиква. Нанесете останалата част от втората половина от крема и заравнете.


Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.

Освободете стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, измажете равномерно от всички страни с шоколадовия ганаш и оставете в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.

Загладете след това с потопен в гореща вода и сух нож и декорирайте с ароматните запечени орехови ядки и червени и бели захарни перли, по избор.


Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook