Flag

Орехова торта с карамелизирани банани

10 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
90
Орехова наслада с карамелизирани банани и желирани круши
Тази торта очарова с меките орехови блатове, между които се промъква хрупкаво изпечена бисквита. А желето от круши и карамелизирани банани дава балансираната сладост и лекота на тортата. Заслужава си времето и търпението.
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блатовете
3 бр.яйца
100 гзахар
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
100 гбрашно
20 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
1 щипкасол
25 млолио
40 млпрясно мляко
75 горехи
За хрупкава орехова бисквита
125 горехи
20 гбрашно
100 гзахар
2 бр.белтъка
1 щипкасол
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
30 гтъмен шоколад
1 ч.ч.олио
За карамелизираните банани
2 бр.банани
60 гкафява захар
60 гмасло
0,5 ч.л.канела
За конфитюра от круши
400 гкруши (обелени и почистени )
100 млвода
2 с.л.лимонов сок
0,5 ч.л.джинджифил (пресен, ситно настърган)
60 гзахар
2 ч.л.Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1 пак.желатин Dr.Oetker
40 млвода (студена)
0,5 с.л.сусам (черен)
За крема с маскарпоне
750 гмаскарпоне
250 гсметана
80 гпудра захар
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
2 пак.желатин Dr.Oetker
30 млвода (студена)
За глазурата
300 гсирене крема
120 гмасло (меко)
80 гпудра захар
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1

Блатовете

Покрийте дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене. 

Смелете орехите в блендер до едри трохи. Разбийте яйцата, захарта и есенцията ванилия до пухкав бял крем с миксер на средна степен в голяма купа. Пресейте в отделна купа сухите съставки, без орехите и ги разбъркайте. 

Добавете ги към яйчената смес и ги разбъркайте внимателно с шпатула отдолу нагоре, докато се смесят. 

В чаша смесете прясното мляко и олиото,  добавете 1-2 с.л. от тестото и разбъркайте добре. Прибавете млечната смес към останалото тесто и разбъркайте внимателно до хомогенност. 

Добавете едро смлените орехи и отново разбъркайте, докато се смесят.

Разделете тестото на 2 равни части и разпределете в подготвените форми. Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 25 минути или докато извадите суха клечка.

Оставете готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и ги обърнете върху решетка, за да се охладят напълно.

2

Хрупкавата орехова бисквита

Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене. 

Смелете орехите в блендер до едри трохи. Смесете орехите и брашното, добавете 70 г от захарта и разбъркайте в голяма купа. 

Разбийте белтъците с щипка сол, останалата захар и есенцията ванилията до средни връхчета. Добавете ореховото брашно и внимателно разбъркайте с шпатула отдолу нагоре, като се стремите сместа да остане максимално въздушна. 

Печете в предварително загрята фурна на 160°С или 150°С с вентилатор около 60 минути.

Оставете да се охлади на стайна температура. 

Разтопете шоколада, заедно с олиото. С него намажете ореховата бисквита от двете страни, като изчаквате шоколадът на всяка от намазаните страни напълно да стегне.

3

Конфитюр от круши

Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. Нарежете обелените и почистени круши на кубчета и покрийте с прясно изцедения сок от ½ лимон. 

Смесете захарта с царевичното нишесте и поръсете крушите. В малка тенджера кипнете озахарените круши и водата и оставете за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбърквате от време на време. Отстранете от огъня и оставете за 1 минута да се охладят.

Добавете накиснатия във вода желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне.
Добавете черния сусам, разбъркайте и охладете на ледена баня до стайна температура.

Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 15-16 см със свежо фолио, прехвърлете охладения конфитюр. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа или за 30-40 минути във фризера.

4

Карамелизираните банани

Почистете бананите и ги нарежете на кубчета. В съд с дебело дъно разтопете маслото на средна температура, добавете кафявата захар, като разбърквате и след 2-3 минути добавете и бананите. 

Карамелизирайте от всички страни – за още 1-2 минути, отстранете от котлона и оставете сместа да се охлади.

5

Крем с маскарпоне

Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, пудрата захар, млечната сметана и ванилията до гладък крем на средна степен с миксер.

Разтопете на водна баня желатина, като внимавате да не кипне. Добавете 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата на двете смеси. Прибавете желатина към крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до пълното му усвояване. Разпределете крема на две еднакви части в 2 големи поша с кръгъл накрайник.

6

Приготвяне на глазурата

Пригответе непосредствено преди да сглобите тортата.

Разбийте мекото масло, есенцията ванилията и пудрата захар до пухкава бяла маса с миксер на средна степен. Добавете на части крем сиренето и разбийте до пухкав бял крем. Прехвърлете в голям пош с кръгъл накрайник.

7

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Поставете регулируем ринг за торти около блата, като преди това покрийте стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.

Нанесете тънък слой от първата половина крем и заравнете. Нанесете отстрани с помощта на поша крем, очертайте пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълнете с карамелизираните банани. 

Нанесете останалата част от първата половина на крема и заравнете. 

Поставете отгоре хрупкавата орехова бисквита и нанесете тънък слой от втората половина от крема. 

Освободете желирания блат от круши от ринга, като прекарате остър тънък нож между желето и стените на ринга и поставете диска по средата на покрития с крем блат. 

Нанесете крем отстрани с помощта на поша, след което нанесете останалата част от втората половина от крема и заравнете. Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга за поне 6 часа или за през нощта.

Освободете готовата  торта от ринга и ацетатната лента. Покрийте тортата от всички страни с крема за глазурата с помощта на поша. Измажете равномерно от всички страни тортата и оставете в хладилника за 20 минути да стегне глазурата.

Декорирайте по избор с пръчици канела, звездички анасон, гвоздейчета карамфил, зрънца кардамом, семенца черен сусам и сухи или свежи есенни цветя, като изолирайте върха на дръжките им със свежо фолио, за да не са в директен контакт с тортата.


Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook