Flag

Козунак с какаов пълнеж и шоколадова глазура

6 - 8 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
За онези сладки великденски моменти, когато всички с нетърпение очакваме да похапнем пухкав и ароматен козунак, а защо не и полят с шоколад
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
1 пак.суха мая Dr.Oetker
360 гбрашно
2 бр.яйца
100 млпрясно мляко
0,5 ч.л.есенция портокал
90 гкраве масло
50 гзахар
1 щипкасол
За пълнежа
60 гкакао премиум Dr.Oetker
60 гкраве масло
50 млпрясно мляко
2 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
90 гзахар
За глазиране
1 пак.маслена глазура шоколад Dr.Oetker
1 пак.Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
Picture - какао премиум Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - маслена глазура шоколад Dr.Oetker
1

В купата на кухненски миксер сложете брашното и маята. Налейте млякото в касерола, добавете захарта и маслото и загрейте, без да кипва, докато маслото се разтопи. Разбъркайте брашното и маята, прибавете яйцата и портокаловата есенция и пуснете миксера на ниска скорост.

Налейте течните съставки и месете 8-10 мин, докато тестото стане гладко и еластично и се събере на куката. Може да месите и на ръка, като трябва да увеличите времето за месене. Прехвърлете на кухненския плот, оформете на топка и поставете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за час.

2

През това време пригответе плънката. В купа сложете какаото, захарта, бурбонската ванилова захар, прясното мляко и разтопеното и охладено масло. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Прехвърлете втасалото тесто върху леко набрашнен плот и разточете на правоъгълник с дебелина около ½ сантиметър. Намажете равномерно с какаовия пълнеж и навийте на стегнато руло по дългата страна на тестото. Прищипете крайчетата с пръсти и прегънете на две, а след това усучете.

Поставете във форма за печене с размери приблизително 11х30 сантиметра, покрита с намаслена хартия. Покрийте отгоре със свежо фолио и кърпа и оставете за 30-40 мин на топло да втаса отново. 

3

Загрейте фурната до 180 °C и печете козунака 40-45 мин. Проверете готовността му с дървен шиш. Извадете козунака от фурната и охладете за 6-7 мин, а след това извадете от съда и оставете върху решетка, докато се охлади напълно.

Пакета с шоколадова глазура сложете в купа с гореща вода за няколко минути, докато съдържанието се затопли и омекне. Полейте козунака с шоколадовата заливка и с четка я разнесете равномерно. Поръсете с портокалови корички и оставете да се охлади и да стегне. Нарежете козунака на филии и сервирайте.