Flag

Ябълкова торта с мляко с ориз

about 16 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Различна, но много вкусна плодова торта
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто
75 гтъмен шоколад
250 гкраве масло
125 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
about 3 гсол (щипка)
5 бр.яйца
175 гпшенично брашно
25 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1,5 пак.бакпулвер Dr.Oetker
Пълнеж
450 гябълки (около 3 броя)
500 млпрясно мляко
about 3 гсол (щипка)
50 гзахар
1 бр.лимон (сок)
75 гориз
0,5 пак.желатин Dr.Oetker
400 гсметана (студена сладкарска)
about 3 гканела (щипка)
Украса
about 100 гсметана (студена сладкарска)
50 гтъмен шоколад
1 бр.ябълки
1 с.л.плодов сок (лимонов)
about 3 гматочина (щипка)
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
1

Тесто

Разбийте маслото на крем с миксер и при непрекъснато бъркане постепенно добавете захарта, настърганата лимонова кора и солта. В сместа разбъркайте едно по едно яйцата, всяко по 30 сек. на висока степен, добавете брашното и бакпулвера и накрая предварително разтопения на водна баня тъмен шоколад. Разстелете равномерно сместа в покрита с хартия за печене кръгла или правоъгълна тава / форма за торта и печете около 18 мин. в предварително загрята фурна на горен и долен нагревател около 180°C или на горещ въздух 160°C. След като блатът е опечен, го извадете и оставете върху метална скара да изстине. Разрежете го на две и поставете долния блат в съответно правоъгълната или кръгла форма.

2

Пълнеж

Обелете ябълките, нарежете ги на филийки, задушете ги за кратко и ги оставете да изстинат. Поставете млякото, солта, захарта и настърганата кора от лимон да заврят. Добавете ориза при постоянно бъркане и варете на слаб огън до готовност около 30 мин. Накиснете желатина в малко вода, за да набъбне и го разбъркайте до разтваряне в горещото мляко с ориз.Като изстине, добавете канелата, предварително разбитата сметана и парченцата ябълки. Разстелете половината смес върху приготвения блат, поставете другия и останалата част от ориза. Оставете тортата за 2-3 ч в хладилник.

3

Украса

Отделете внимателно формата и намажете тортата отстрани с разбитата сметана. Измийте ябълката, нарежете я на филийки и ги поръсете с лимовия сок, за да не покафенеят. Разтопете на водна баня шоколада и с помощта на шприц или полиетиленова торбичка с отрязано ъгълче ги декорирайте. Украсете тортата с шоколадови ябълки и маточината.