Торта с шамфъстък, малини и роза

С пълнеж от млечен крем с бял шоколад и маскарпоне

10 - 12 парчета (/парченца)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Торта с шамфъстък, малини и роза

За блатовете:

240 г брашно
2 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
2 щипка сол
1 бр. лайм (настъргана кора)
240 г шамфъстък (смлян)
160 мл прясно мляко
5 мл лайм (сок)
2 - 6 ч.л. вода (розова вода за кулинарни цели)
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
0,5 ч.л. куркума (или шафран на прах)
4 - 5 капки Зелена хранителна боя (течна) 30 ml (по желание)
300 г краве масло (на стайна температура)
240 г захар (фина кристална)
4 бр. яйца (големи)

За малиновия пълнеж:

400 г малини
3 мл лайм (сок)
100 г захар
2 с.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker

За крема - за пълнеж и измазване:

1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
600 мл прясно мляко
200 мл сметана (пълномаслена)
1 мл сок (отделения от малините сок)
3 - 5 капки Червена хранителна боя (течна) 30 ml (по желание)
100 г бял шоколад
1 пак. желатин Dr.Oetker
500 г маскарпоне (на стайна температура)
150 г краве масло
100 г пудра захар

За декорация:

30 - 40 г малини
1 малко шамфъстък (нарязан)
10 бр. декоративни цветя (листенца от роза)

preparation

Приготвяне

1

За блатовете

Загрейте фурната до 170 ℃. Намажете с масло дъното и стените на тортените форми и ги покрийте с хартия за печене - на дъното поставете кръг, а по стените - лента. Ако се притеснявате, че сместа може да прелее, поставете лента по-високо от борда на формата.

Пресейте в купа брашното, бакпулвера, солта и кората от лайм и разбъркайте добре. Смесете със смлените ядки и разбъркайте, оставете настрана. Смесете млякото, сока от лайм, розовата вода, шафрана (или куркумата) и добавете няколко капки зелена боя за кулинарни цели, ако искате да получите по-наситен зелен цвят на блатовете. Разбъркайте и оставете на плота за десетина минути.

В купа разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Прибавете една трета от брашнената смес, разбъркайте, прибавете половината мляко, разбъркайте отново, нова една трета от брашнената смес, останалото мляко, и завършете с останалата брашнена смес.

Пресипете сместа в подготвената форма (ако използвате две форми, претеглете количествата на везна, за да имате равни блатове) и изпечете. Ако правите тънки блатове, ще се изпекат за около 25 мин, но ако са в дълбоки форми - за около 40 мин. Към края на времето проверете за готовност с дървено шишче - забодете в средата на блата и ако го извадите чисто, блатът е готов.

Извадете блатовете от фурната и оставете да се охладят във формите за около 5-6 мин. След това извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. Преди да ги режете (ако печете в дълбоки форми, или ако са се надули отгоре), ги изстудете за няколко часа в хладилник.

2

За малиновия пълнеж

Сложете малините и захарта в касерола и кипнете. Щам заврат и отделят сок, заделете част от сока за оцветяване на крема и прибавете нишестето към останалото количество плодове. Разбъркайте добре и гответе 2-3 мин. Свалете от огъня и оставете да изстине.

3

За крема за пълнеж и измазване

Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но само с 600 мл мляко и 200 мл сметана, отделения от малините сок и няколко капки червена боя, ако желаете по-силен розов цвят.

Щом се сгъсти, свалете от огъня, прибавете начупения бял шоколад и разбъркайте, докато сместа се изглади. Разделете в два съда и покрийте с фолио. Оставете едната половина от пудинга настрана да изстине до стайна температура (не прибирайте в хладилник).
 
Разтворете желатина в 1-2 ч.л. студена вода и щом набъбне, го добавете в купата с още топлия пудинг, разбъркайте добре и охладете крема до стайна температура. Разбъркайте маскарпонето в купа и добавете пудинга с желатин към него, като разбърквате с телена бъркалка. Прибавете 3-4 с.л. от изстиналия пудинг към желето от малини и разбъркайте.

4

Сглобяване на тортата

Започнете сглобяването на тортата. Ако сте пекли блатовете в дълбоки форми, разрежете ги с дълъг нож за хляб на две части по хоризонтала. Ако имат подути капачета, изрежете ги с нож, като запазите отрязаното.
 
В чиния сложете 1 с.л. крем от пълнежа, поставете отгоре първия блат и затворете с ринг за торти, облечен с ацетатна лента. Нанесете върху блата ⅓ от крема за пълнежа, отгоре поставете ⅓ от малиновия пълнеж (не го нанасяйте до ръба). Поставете втори блат и редувайте продуктите, докато свършат и поставите четвъртия блат.

Охладете тортата за поне 30 мин, най-добре 2 часа, за да може кремът да стегне добре. В това време пригответе крема за измазване на тортата отвън. Разбийте мекото масло с пудрата захар на пухкав крем и започнете да добавяте по малко от втората част от пудинга, докато получите мек и гладък маслено-млечен крем.

Извадете охладената торта от ринга и измажете внимателно отстрани и отгоре с крема. Декорирайте с малини, шамфъстък и листенца от рози, а в основата - с трохи от блатовете. Приберете за още няколко часа в хладилника, за да нарежете по-лесно десерта.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: