Flag

Торта с шамфъстък, малини и роза

10 - 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
С пълнеж от млечен крем с бял шоколад и маскарпоне
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
Много е важно всички съставки да бъдат с еднаква температура, най-добре около стайната. Извадете яйцата, маслото, млякото и всички други продукти от хладилника поне час по-рано.

За торта с диаметър 18 см (4 блата)
Ако имате две дълбоки форми (18 см), можете да изпечете четирите блата едновременно. Ако имате две формички, но са по-плитки, или имате една дълбока, пригответе сместа на два пъти.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блатовете
240 гбрашно
2 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
2 щипкасол
1 бр.лайм (настъргана кора)
240 гшамфъстък (смлян)
160 млпрясно мляко
5 мллайм (сок)
2 - 6 ч.л.вода (розова вода за кулинарни цели)
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
0,5 ч.л.куркума (или шафран на прах)
4 - 5 капкиЗелена хранителна боя (течна) (по желание)
300 гкраве масло (на стайна температура)
240 гзахар (фина кристална)
4 бр.яйца (големи)
За малиновия пълнеж
400 гмалини
3 мллайм (сок)
100 гзахар
2 с.л.Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
За крема - за пълнеж и измазване
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
600 млпрясно мляко
200 млсметана (пълномаслена)
1 млсок (отделения от малините сок)
3 - 5 капкиЧервена хранителна боя (течна) (по желание)
100 гбял шоколад
1 пак.желатин Dr.Oetker
500 гмаскарпоне (на стайна температура)
150 гкраве масло
100 гпудра захар
За декорация
30 - 40 гмалини
1 малкошамфъстък (нарязан)
10 бр.декоративни цветя (листенца от роза)
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - Зелена хранителна боя (течна) (по желание)
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
Picture - Червена хранителна боя (течна) (по желание)
Picture - желатин Dr.Oetker
1

За блатовете

Загрейте фурната до 170 ℃. Намажете с масло дъното и стените на тортените форми (диаметър 18 см) и ги покрийте с хартия за печене - на дъното поставете кръг, а по стените - лента. Ако се притеснявате, че сместа може да прелее, поставете лента по-високо от борда на формата.

Пресейте в купа брашното, бакпулвера, солта и кората от лайм и разбъркайте добре. Смесете със смлените ядки и разбъркайте, оставете настрана. Смесете млякото, сока от лайм, розовата вода, есенцията ванилия, шафрана (или куркумата) и добавете няколко капки зелена боя за кулинарни цели, ако искате да получите по-наситен зелен цвят на блатовете. Разбъркайте и оставете на плота за десетина минути.

В купа разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Прибавете една трета от брашнената смес, разбъркайте, прибавете половината мляко, разбъркайте отново, нова една трета от брашнената смес, останалото мляко, и завършете с останалата брашнена смес.

Пресипете сместа в подготвената форма (ако използвате две форми, претеглете количествата на везна, за да имате равни блатове) и изпечете. Ако правите тънки блатове, ще се изпекат за около 25 мин, но ако са в дълбоки форми - за около 40 мин. Към края на времето проверете за готовност с дървено шишче - забодете в средата на блата и ако го извадите чисто, блатът е готов.

Извадете блатовете от фурната и оставете да се охладят във формите за около 5-6 мин. След това извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. Преди да ги режете (ако печете в дълбоки форми, или ако са се надули отгоре), ги изстудете за няколко часа в хладилник.

2

За малиновия пълнеж

Сложете малините и захарта в касерола и кипнете. Щам заврат и отделят сок, заделете част от сока за оцветяване на крема и прибавете нишестето към останалото количество плодове. Разбъркайте добре и гответе 2-3 мин. Свалете от огъня и оставете да изстине.

3

За крема за пълнеж и измазване

Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но само с 600 мл мляко и 200 мл сметана, отделения от малините сок и няколко капки червена боя, ако желаете по-силен розов цвят.

Щом се сгъсти, свалете от огъня, прибавете начупения бял шоколад и разбъркайте, докато сместа се изглади. Разделете в два съда и покрийте с фолио. Оставете едната половина от пудинга настрана да изстине до стайна температура (не прибирайте в хладилник).
 
Разтворете желатина в 1-2 ч.л. студена вода и щом набъбне, го добавете в купата с още топлия пудинг, разбъркайте добре и охладете крема до стайна температура. Разбъркайте маскарпонето в купа и добавете пудинга с желатин към него, като разбърквате с телена бъркалка. Прибавете 3-4 с.л. от изстиналия пудинг към желето от малини и разбъркайте.

4

Сглобяване на тортата

Започнете сглобяването на тортата. Ако сте пекли блатовете в дълбоки форми, разрежете ги с дълъг нож за хляб на две части по хоризонтала. Ако имат подути капачета, изрежете ги с нож, като запазите отрязаното.
 
В чиния сложете 1 с.л. крем от пълнежа, поставете отгоре първия блат и затворете с ринг за торти, облечен с ацетатна лента. Нанесете върху блата ⅓ от крема за пълнежа, отгоре поставете ⅓ от малиновия пълнеж (не го нанасяйте до ръба). Поставете втори блат и редувайте продуктите, докато свършат и поставите четвъртия блат.

Охладете тортата за поне 30 мин, най-добре 2 часа, за да може кремът да стегне добре. В това време пригответе крема за измазване на тортата отвън. Разбийте мекото масло с пудрата захар на пухкав крем и започнете да добавяте по малко от втората част от пудинга, докато получите мек и гладък маслено-млечен крем.

Извадете охладената торта от ринга и измажете внимателно отстрани и отгоре с крема. Декорирайте с малини, шамфъстък и листенца от рози, а в основата - с трохи от блатовете. Приберете за още няколко часа в хладилника, за да нарежете по-лесно десерта.

Съвет за рецептата

  • Много е важно всички съставки да бъдат с еднаква температура, най-добре около стайната. Извадете яйцата, маслото, млякото и всички други продукти от хладилника поне час по-рано.

    За торта с диаметър 18 см (4 блата)
    Ако имате две дълбоки форми (18 см), можете да изпечете четирите блата едновременно. Ако имате две формички, но са по-плитки, или имате една дълбока, пригответе сместа на два пъти.