Тиквена торта

С ароматни подправки, плодове и разкошен крем с бял шоколад

10 - 12 парчета (/парченца)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Тиквена торта

За блатовете:

420 г пшенично брашно
320 г тиквено пюре
220 мл олио
4 бр. яйца
260 г кафява захар
150 мл айрян
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
1 с.л. бакпулвер Dr.Oetker
1 ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
0,5 ч.л. канела
0,3 ч.л. индийско орехче
0,3 ч.л. джинджифил
0,25 ч.л. карамфил

За крема:

1 пак. Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
350 мл прясно мляко
70 г кафява захар
300 г краве масло (меко)
160 г сметана (животинска)
200 г пудра захар
4 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml

За карамеления сос:

200 г захар
85 г краве масло
120 мл сметана
0,5 ч.л. сол (морска)

За декорация:

200 г плодове (боровинки, смокини, круши)
5 бр. звезден анасон
2 - 3 малко канела (пръчици)
1 малко розмарин

preparation

Приготвяне

1

За блата

Пригответе форма за печене с диаметър 20 см. Намажете леко формата отвътре с олио и покрийте дъното и стените с хартия за печене. Включете фурната да загрява на 180 градуса. В дълбока купа смесете брашното, подправките, бакпулвера и содата. 
 
В отделна купа изсипете тиквеното пюре, яйцата, олиото, айрана, захарта и ванилията. Разбийте до хомогенна смес.

Прибавете сухите продукти и разбийте до еднородност. Разделете сместа на 3 равни части и изпечете три блата. Всеки блат трябва да се пече около 25-30 минути. Проверете за готовност с дървено шишче. 
 
След изпичане оставете блатовете да изстинат върху решетка. След това ги увийте в свежо фолио, докато дойде време за сглобяване на тортата. 

2

За крема

Пригответе пудинга, както е описано на опаковката, използвайки млякото и захарта. Преместете в купичка и покрийте плътно със свежо фолио. В идеално суха купа разбийте маслото до меки връхчета. Прибавете пудрата захар и отново разбийте.

При непрекъснато бъркане започнете да добавяте една по една супена лъжица от сметаната, докато не изразходите всичкото количество. След това изсипете вече изстиналия пудинг и ванилията към масления крем и разбийте отново. Разделете крема на 3 равни части.

3

За карамеления сос

В касерола карамелизирайте захарта. Свалете от огъня и започнете да прибавяте една по една супена лъжица от маслото при непрекъснато бъркане. Накрая изсипете сметаната и морската сол и разбъркайте отново с телена бъркалка. Оставете настрана соса да изстине и да се сгъсти.

4

Сглобяване на тортата

За да сглобите тортата, блатовете, кремът и сосът трябва да са изстинали. Поставете първия блат върху картонена поставка за торта. Измажете с първата част от крема. Повторете с втория блат и втората част от крема. 
 
Най-отгоре поставете третия блат и измажете цялата торта с останалото количество крем. Приберете в хладилник за 2 часа, за да стегне кремът.

Изсипете карамеления сос в бутилка за сос и декорирайте страните на тортата, като изстисквате по малко количество от соса в горната част на тортата, така че да се стече надолу. А ако нямате такава бутилка, може да използвате лъжица. 

Декорирайте с плодове, нарязани пръчици канела, анасон, стръкчета розмарин и приберете в хладилник за една нощ.

5

Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: