за рецептата Шоколадова бонбониера Валентинка
3 бр. | яйца |
150 г | захар |
1 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
100 г | пшеничено брашно |
1 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
50 г | бадеми (смлени) |
50 г | бадеми (счукани) |
1 пак. | желатин Dr.Oetker |
600 г | сметана (студена сладкарска) |
50 г | захар |
2 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
1 с.л. | ликъор (амарето/бадемов ликьор) |
about 5 бр. | трюфели |
Разбийте яйцата на крем с миксер на висока степен за 1 мин. Постепенно добавете захарта и ванилена захар като продължавате да разбивате още 2 минути. Пресейте брашното и бакпулвера в купа и ги добавете към сместа. Накрая добавете бадемите. Разпределете тестото в намаслена форма за печене „сърце” (Ø 24 см). Печете блата на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух около 25 мин.След изпичане оставете „сърцето” да се охлади 10 мин. и го извадете от формата. След пълното му охлаждане го разрежете хоризонтално на две.
Накиснете желатина в малко вода и оставете да набъбне за 5 мин. След това го разтворете на водна баня при непрекъснато бъркане и го смесете в предварително разбитата на твърд сняг сметаната със захарта и ванилената захар. Добавете амаретото на края. Напълнете 3 с.л. от крема в шприц. Поставете долния блат в тортена чиния и го намажете с 1/3 от получения крем. Притиснете горния блат върху към крема и намажете повърхността и страните на тортата със останалия крем. Оставете тортата за поне 1 час в хладилник.
Използвайте шприц и нарисувайте върху тортата сметанова решетка. В част от кутийките поставете малки трюфели. Съхранете тортата в хладилник.