Flag

Шарлота с нежен ванилов крем и ягоди

16 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Това сладко изкушение с ванилов крем и пресни ягоди ще направи деня ви още по-вълшебен
Без значение в коя страна е приготвена за първи път - във Франция или в Англия, торта Шарлота с много ванилов крем остава велика класика.
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Необходими продукти
46 бр.бишкоти
400 млсок за нопояване на бишкотите
За крема
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
120 гмасло меко, на стайна температура
200 гсметана млечна за разбиване, 35% масленост
3 с.л.пудра захар
1 пак.желатин Dr.Oetker
За сладкото
1 кгягоди
1 пак.Гелфикс Екстра 2:1 Dr.Oetker
500 гзахар
За пълнежа
300 гсладко сладко
1 пак.желатин Dr.Oetker
За украса
10 бр.ягоди нарязани на филийки
100 гбял шоколад за залепяне на бишкоти по стените на тортата
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - Гелфикс Екстра 2:1 Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
1

Приготвяне на сладкото

Измийте и почистете ягодите. Нарежете ги на малки парченца и претеглете 1 кг.
Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги добавете към ягодите. Сложете сместа да заври при средна температура при непрекъснато разбъркване. След като заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Мармаладът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната.

Свалете сладкото от котлона и отделете 300 г от него. Останалото веднага разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката надолу. Оставете ги така за 5 мин. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

2

За пълнежа

Накиснете желатина в няколко лъжици вода. След като набъбне, го разбъркайте в топлото сладко. Сладкото не трябва да е вряло, за да не се разгради желатинът. Желатинът се добавя за по-стегнато сладко, което да се добави в тортата. 

3

Приготвяне на крема

Пригответе Специалния пудинг за бисквитена торта според указанието на опаковката, но със 900 мл прясно мляко.

Докато кремът е още топъл (но не врял), прибавете към него желатина, накиснат и набъбнал предварително.

Покрийте повърхността на пудинга със стреч фолио за свежо съхранение и го оставете да изстине до стайна температура.

Когато кремът е изстинал, отделете 200 г от него за похапване. Останалият разбийте с миксер, той ще ви трябва за тортата.
Разбийте с миксер маслото, докато стане пухкаво и изсветлее леко. Започнете да прибавяте от крема лъжица по лъжица, като не преставате да разбивате през цялото време, до изчерпване на количеството.

В друга купа разбийте студената сметана с пудрата захар до много мек и ефирен крем, но не прекалявайте. Прибавете и сметаната към ваниловия крем, като разбиете отново с миксера.

4

Сглобяване

Използвайте ринг за оформяне на торти с диаметър 20 см, като го поставите директно върху удобна чиния за сервиране. По стените закрепете ацетатно фолио.

Напоете бишкотите в сока от ягоди и ги подредете по дъното на ринга.
Върху бишкотите изсипете част от крема и изравнете.

Следва сладкото от ягоди (ако сте го приготвили по-рано и вече е стегнало от желатина, затоплете го леко, за да можете да го изсипете в тортата, като разбира се, не бива да е горещо).  Заравнете го добре със сладкарска шпатула.

Отгоре подредете резенчетата пресни ягоди плътно по цялата повърхност. Приберете тортата във фризера за 10 мин.
 
След това отново подредете напоени бишкоти плътно една до друга и изсипете останалия крем. Изравнете повърхността и приберете тортата в хладилника за 4-6 ч.

След това време премахнете ринга за оформяне на торти и ацетатното фолио.

Подредете бишкоти по стените на тортата. Ако се затруднявате да ги закрепите, можете да разтопите бял шоколад и да ги залепите с него. Можете да натопите и върховете на бишкотите в разтопен бял и руби шоколад, за да станат розови и още по-вкусни.

Приберете тортата в хладилника за един час, докато стегне.

Преди да сервирате, нарежете пресни ягоди и гарнирайте тортата с тях по повърхността.