Flag

Кекс с домашен яйчен ликьор

16 парчета (/парченца)
Леснa
45
Лесен и сочен десерт с домашен яйчен ликьор и пудра захар
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За яйчения ликьор
4 бр.жълтъци
120 гпудра захар
120 гподсладено кондензирано мляко
120 млром (бял)
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За тестото
125 гпшенично брашно
125 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
2 пак.бакпулвер Dr.Oetker
250 гпудра захар
2 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
250 млолио
5 бр.яйца
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

За яйчения ликьор

Разбийте жълтъците. Към тях постепенно добавете захарта, млякото, ваниловата есенция и рома. Сипете сместа в касерола и варете на водна баня за около 5-6 минути, като разбивате непрекъснато с миксер на бавни обороти. Оставете да се охлади.

2

За тестото

Намаслете и набрашнете форма за кекс (диаметър 22 см) и загрейте фурната на 180 °C на долен и горен нагревател или на 160 °C с включен вентилатор.

Смесете брашното с нишестето, бакпулвера и пудрата захар. Добавете останалите съставки заедно с яйчения ликьор и разбийте с миксер на най-високата степен за поне 1 минута, докато се получи пухкава консистенция.

Изсипете тестото във формата и печете около 60 минути. Оставете сладкиша да се охлади за още 10 минути, след което го обърнете, махнете тавата внимателно и го оставете да изстине.

Поръсете с пудра захар по желание и сервирайте.