Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Козунак по гръцки

Пухкав хляб с аромат на портокал и лек алкохолен привкус

около 20 парчета /парченца

изисква малко опит 40 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Козунак по гръцки

Тесто със суха мая за печене:

125 мл прясно мляко
50 г масло
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
2 ч.л. захар
2 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 ч.л. сол
2 бр. яйца
1 бр. белтък
4 ч.л. узо (мастика)

За намазване:

1 бр. жълтък
1 с.л. прясно мляко или узо

Приготвяне

Приготвяне

1

Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Към брашното добавете маслено-млечната смес и останалите продукти. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Ако желаете, замесете още малко с ръце на леко набрашнен плот. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

2

Върху леко набрашнена повърхност замесете отново вече втасалото тестото. Разделете на три еднакви топки. От тях оформете три рула с дължина около 60 см и ги сплетете на тройна плитка. Върху застлана с хартия за печене оформете плитката на венец като завиете и притиснете краищата леко.

С помощта на алуминиево фолио оформете топки във формата на яйца и ги поставете симетрично на четири места върху козунака. Оставете отново да втаса, докато видимо си увеличи обема.

3

Разбийте жълтъка с млякото или узото и намажете повърхността на втасалия козунак. Поръсете го със сусамово семе.

4

Печете около 25 мин в долната половина на фурна, предварително загрята на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух. След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади. На оформените места от фолиото, поставете яйцата.