Смесете маслото, пудрата захар и бурбонската ванилова захар с миксер (куки за тесто). Добавете яйцето и брашното и замесете гладко тесто. Завийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилника да се охлади за около 1 час.
Смесете малините, захарта, лимонената киселина, 30 мл вода и оставете настрана.
Върху леко набрашнен плот разточете охладеното тесто на равномерен лист с дебелина около 3 мм. Поставете тестото във форма за тарт (Ø 26 см) и леко притиснете краищата му по стените на тавата.
Отрежете излишното тесто и оформете сладки с него. С помощта на вилица набодете равномерно основата на тестото, след което отново го поставете в хладилника, за да се охлади за около 15 мин.
Загрейте фурната на 180 °C на горен и долен нагревател. Покрийте тестото с хартия за печене и отгоре изсипете сухи зърна (напр. зрял боб, леща), за да не се надигне тестото. Печете в средата на фурната за около 15 мин.
Извадете тарта от печката, отстранете зърната заедно с хартията и печете още 15 мин до златистокафяво. Оставете настрана, за да се охлади, а после внимателно отстранете печивото от формата и го поставете върху съда за сервиране.
Пасирайте малиновата смес до хомогенност и я минете през сито/цедка, за да премахнете семенцата. В отделен съд разбъркайте жълтъците и нишестето с 3 с.л. вода до гладкост. В малка тенджера изсипете малините и жълтъчната смес заедно с бурбонската ванилова захар и разбърквайте на средна температура за около 1 мин.
Отстранете от котлона, добавете маслото и разбъркайте с ръчен пасатор. Разпределете равномерно сместа върху тестото с помощта на шпатула и оставете тарта да се охлади при стайна температура за около 10 мин. След това го приберете в хладилника за още 20 мин.
Настържете фино кувертюра и го поставете във висок съд. Загрейте сметаната в тенджера на средна температура и я изсипете върху кувертюра. Добавете маслото, нарязано на кубчета. Пасирайте ганаша, докато се образува гладък, лъскав крем, след което го разпределете върху малиновия слой.
По желание украсете десерта с мини шоколадови яйца и ги натиснете леко в ганаша, за да се закрепят добре. Оставете сладкиша в хладилник да се охлади за около 20 мин.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти