“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Как се приготвя тесто със суха мая?

Замесването на тесто със суха мая изглежда сложно заради етапите на омесване и втасване, но всъщност приготвянето му е като всяко друго тесто, при което се спазват няколко последователни стъпки. Следвайки тези стъпки и препоръки, няма причина нещо да се обърка:

- Замесете тестото със съставките от избраната рецептата.

- Нека съставките да са със стайна температура, дори леко затоплени (напр. брашното, прясно мляко, вода т.н.).

- Спазвайте указанията от гърба на опаковката на сухата мая – смесете сухата мая със сухите съставки, след това добавете мокрите и замесете тестото.

- Не пестете допълнително месене дали ще е с миксера и куките за тесто или месене с ръце. Колкото повече толкова по-добре. Така влиза повече въздух в тестотои маята се активира.

- Замесеното тесто обича топлината, но не по-висока от 40°C. Важно и да не превтаса. Увеличи ли обема си, значи е втасало.

- Ако тестото не увеличи обема си, може да му добавите малко захар, която ще свърже с маята и я активира допълнително.

- Ако тестото изобщо не се надига, вероятно е твърде студено помещението.

- Ако тестото е твърдо, може да му добавите малко топла вода или мляко.

- Замразяването на тесто не е препоръчително, защото качествата му ще се влошават (няма да бухне достатъчно, ще стои твърдо, вкусът на крайното печиво няма да е същият т.н.) и трудно се обработва в желаната форма след това.

- Втасването на покрито с чиста кухненска кърпа тесто може да се случи в топло помещение, във загрята фурна на 50°C с отворена врата или в хладилника за няколко часа.

Лесна рецепта за тесто със суха мая

Идеи ( 1 от 1 )

Сплитане на козунак

 

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК С ПЛЕТКА ОТ 9 ФИТИЛА

 

Козунак с плетка на 5 фитила

 

Традиционен козунак с 4 фитила