Как се приготвя тесто със суха мая?

Замесването на тесто със суха мая изглежда сложно заради етапите на омесване и втасване, но всъщност приготвянето му е като всяко друго тесто, при което се спазват няколко последователни стъпки. Следвайки тези стъпки и препоръки, няма причина нещо да се обърка:

- Замесете тестото със съставките от избраната рецептата.

- Нека съставките да са със стайна температура, дори леко затоплени (напр. брашното, прясно мляко, вода т.н.).

- Спазвайте указанията от гърба на опаковката на сухата мая – смесете сухата мая със сухите съставки, след това добавете мокрите и замесете тестото.

- Не пестете допълнително месене дали ще е с миксера и куките за тесто или месене с ръце. Колкото повече толкова по-добре. Така влиза повече въздух в тестотои маята се активира.

- Замесеното тесто обича топлината, но не по-висока от 40°C. Важно и да не превтаса. Увеличи ли обема си, значи е втасало.

- Ако тестото не увеличи обема си, може да му добавите малко захар, която ще свърже с маята и я активира допълнително.

- Ако тестото изобщо не се надига, вероятно е твърде студено помещението.

- Ако тестото е твърдо, може да му добавите малко топла вода или мляко.

- Замразяването на тесто не е препоръчително, защото качествата му ще се влошават (няма да бухне достатъчно, ще стои твърдо, вкусът на крайното печиво няма да е същият т.н.) и трудно се обработва в желаната форма след това.

- Втасването на покрито с чиста кухненска кърпа тесто може да се случи в топло помещение, във загрята фурна на 50°C с отворена врата или в хладилника за няколко часа.

Лесна рецепта за тесто със суха мая

Идеи ( 1 от 1 )

Сплитане на козунак

 

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК С ПЛЕТКА ОТ 9 ФИТИЛА

 

Козунак с плетка на 5 фитила

 

Традиционен козунак с 4 фитила

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни

Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам