Полезни съвети за приготвяне на тесто с мая

За какви рецепти е подходящо тестото с мая?

Тестото с маени дрожди е подходящо за приготвяне на плодови сладкиши, канелени рулца, а също пица или хляб. Едно кубче прясна мая (42 г) е достатъчно за омесване на тесто с максимум 1 кг брашно. Прясната мая обаче не може да се съхранява дълго и трябва да се използва по-бързо. За разлика от нея - сухата хлебна мая има по-дълъг срок на годност. Едно пакетче (7 г) от е достатъчно за тесто, замесено с максимум 500 г брашно. Сухата мая представлява дехидратирана свежа мая, опакована в защитна атмосфера. И двата вида дрожди (при суха и прясна мая) имат еднакъв ефект за набъбването и еластичността на тестото.

Съдържа ли глутен сухата мая Dr. Oetker?

Сухата мая Dr. Oetker не съдържа глутен и дрождите на маята не са развивани в глутенова среда. Сухата мая се опакова в защитна атмосфера при спазването на най-високи изисквания за управляване на алергените в производството, така че да се предотврати и най-минималният риск от попадане на глутенови продукти.

Кое брашно се използва най-често с мая?

Пшенично брашно тип 405 или 550 се прилага в повечето рецепти за сладкиши. Например, брашното от спелта, пълнозърнестото брашно или смес от различни видове брашна могат да се използват за печене на хлебни изделия.

Защо тестото с мая трябва да се меси?

Глутенът, съдържащ се в  брашното, при смесване с вода, осигурява подходящата еластична структура на тестото и по-доброто му бухване при втасване. Продължителността на времето за месене влияе на консистенцията на тестото. Следователно тестото с мая трябва да се меси 3-5 мин. Това може да стане с миксер (куки за тесто). За големи количества тесто се препоръчва месенето му с кухненски робот.

Как мога да приготвя тесто с мая или да го оставя да втаса в хладилника?

Със студени съставки можете да приготвите тесто с мая предния ден и да го съхранявате, покрито в хладилника за една нощ. След това тестото се замесва отново и се обработва според рецептата, без да е загубило еластичността си.

Кой е най-добрият начин за втасване на тестото?

За да втаса тестото с мая, купата, в която се съхранява, трябва да бъде покрита с кърпа, която може да е леко влажна. Тестото, приготвено с мая, се нуждае от топлина и време да втаса. За целта:

1. Включете фурната на горен и долен нагревател на 50 °C. Поставете купата с тестото в нея за 20-30 мин, докато обемът му видимо се увеличи.

2. Покрийте купата с тестото с влажна кърпа, за да предотвратите изсъхването на повърхността на му. След това настройте микровълновата печка на 80-90W. Оставете тестото да втаса за около 5 мин във фурната, после извадете купата и я оставете да престои още 5 мин. Процесът на ферментация отнема значително повече време при стайна температура. Затова е добре да поставите покритата купа близо до топлинен източник в помещението (радиатор).

Защо тестото с мая се нуждае от второ втасване?

Чрез обработка след първото време за втасване, получените въздушни мехурчета и пори в структурата на тестото се компресират. Второто време за втасване гарантира, че тестото отново ще набъбне, увеличавайки обема си, за да не се разкъсва по време на печене.

Кой е най-добрият начин за печене на тесто с мая?

Тестото с дрожди обикновено се пече при температура 180-200 °C. Силната първоначална топлина кара тестото отново да втаса.

Защо тестото с мая не втасва?

Тестото с мая се нуждае от топлина и време за втасване. Ако то не втасва, може да има няколко причини:

- Съставките за тестото са прекалено студени. Те трябва да са със стайна температура. Млякото или водата нека са хладки, т.е. около 37 °C.

- Маята е твърде стара или не е съхранявана добре (при свежа мая). С течение на времето дрождените клетки стават по-малко ефективни. Следователно кубчетата дрожди, чийто най-добър срок е изтекъл, вече не трябва да се използват.

Тестото не е замесено достатъчно дълго. За консистенцията на тестото е важно да се меси поне 3-5 мин с миксер, а ръчно дори по-дълго. Колкото по-дълго се меси, толкова по-добре се сместват съставките.

Времето за втасване е твърде кратко. За най-добър резултат тестото винаги трябва да втасва на топло място. Във фурната при 50 °C е добре да планирате около 20-30 мин за двете втасвания.

Още важни съвети за тестото с мая

- Спазвайте указанията от гърба на опаковката на сухата мая – смесете я със сухите съставки, след това добавете мокрите и замесете тестото.

- Не пестете допълнително месене - дали ще е с миксер и куките за тесто или месене с ръце. Колкото повече, толкова по-добре. Така влиза повече въздух в тестото и маята се активира.

- Замесеното тесто обича топлината, но не по-висока от 40 °C. Важно e да не превтаса. Увеличи ли обема си, значи е втасало.

- Ако тестото не увеличи обема си, може да му добавите малко захар, която ще се свърже с маята и ще я активира допълнително.

- Ако тестото изобщо не се надига, вероятно помещението е твърде студено.

- Ако тестото е твърдо, може да му добавите малко топла вода или мляко.

- Замразяването в камера или фризер на тесто не е препоръчително, защото качествата му ще се влошават (няма да бухне достатъчно, ще стои твърдо, вкусът на крайното печиво няма да е същият т.н.) и трудно се обработва в желаната форма след това.

Вижте коя и защо е най-важната съставка на домашния козунак ТУК.

Лесна рецепта за тесто със суха мая

Идеи ( 1 от 1 )

Сплитане на козунак

 

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК С ПЛЕТКА ОТ 9 ФИТИЛА

 

Козунак с плетка на 5 фитила

 

Традиционен козунак с 4 фитила

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: