С аромат на ванилия, моля!

Интересни факти за една от най-обичаните и използвани подправки по света и у нас

Безспорно ванилията е най-предпочитаната подправка за овкусяване на печива и десерти у нас. Знаете ли, че ние българите сме известни като "ваниловата нация" заради присъствието на ванилията под една или друга форма в почти всяко наше домакинство.

Много често крайният потребител не прави разлика между добавките, съдържащи ванилия, затова нека със следващите редове разясним какво точно съдържат някои от най-масовите подобни продукти, предлагани на пазара.💛

Добавки с ванилия Dr. Oetker (5 продукта)

* Размерите на продукта не отговарят на реалните.

Какво представлява ваниловият екстракт

Екстрактът от ванилия се извлича директно от самите ванилови шушулки под формата на смлени натурални семенца, които придават несравним и наситен аромат на всяка рецепта.

Най-ценното при ваниловия екстракт е неговият нежен вкус, който го прави идеален за широк спектър от десерти - торти, сладки, сладолед, напитки, кексове, кремове, сладкиши, конфитюри. Неслучайно майсторите-сладкари по цял свят го предпочитат за своите кулинарни творения, за да постигнат балансиран и същевременно концентриран ванилов аромат.

Dr. Oetker съвсем скоро ще предложи на българския пазар нов и изцяло естествен продукт - екстракт Бурбонска ванилия, който се извлича от най-качествената в света ванилия, отглеждана на о-в Мадагаскар. 

Преди употреба, разклатете добре и дозирайте 2-4 ч.л. в 250 г брашно или според вкуса ви.

Каква е разликата между ванилена и ванилова захар

Докато естествената ванилова захар има светлокафяв или златист цвят заради смлените ванилови шушулки, ванилената захар е чисто бяла. Като висококачествен натурален продукт, ваниловата захар е много по-скъпа от синтетично произведената ванилена захар. Ваниловата и ванилената захар са еднакво подходящи за използване при печене и готвене на редица сладкарски рецепти.

Чистият ванилин трябва да се разбърква много интензивно и продължително в сместа за сладкиши или напитки, тъй като се разпределя трудно поради много фината си структура. Ако не се разпредели добре, има вероятност да не ароматизира достатъчно печивото.

За да улесни този процес, д-р Аугуст Йоткер (основателят на едноименната прочута компания за добавки за печене) разработва в далечната 1894 г. продукта ванилена захар. При него чистият фин ванилин е разпределен върху кристалчета захар, заради което захарта се разтваря лесно в печивата, а това от своя страна позволява постигането на гарантиран и изкушаващ ванилен аромат.

Една опаковка натурална бурбонска ванилова захар Dr. Oetker или ванилена захар Dr. Oetker е достатъчна за приготвянето на сладкиш с 500 г брашно, 0,5 л сироп или 0.5 кг десерт.

Какво представлява ванилинът

Ванилинът е основното органично съединение, съдържащо се във ваниловите шушулки на ваниловата орхидея. Точно то придава и така характерния и любим на всички нас аромат на ванилия.

Тъй като ваниловите растения е възможно да се култивират само при много специфични условия и произведеното количество не покрива търсенето на пазара, ароматното съединение ванилин се произвежда и по изкуствен начин.

Ванилинът съставлява около 1,2% от ваниловите шушулки. Състои се от кристали, известни като ванилова слана, които се образуват на повърхността на шушулките.

Освен ванилин, семената на шушулките съдържат и много други ароматни вещества.

Синтетичният ванилин, който по нищо не отстъпва на естествения аромат на ванилия, се използва в хранителната, козметичната, фармацевтичната индустрия и се счита за безвреден за здравето ни.

Какъв е произходът на ванилията

Растението ванилия е част от семейството на орхидеите. В света се срещат стотици видове орхидеи, но само три от тях дават ванилови плодове.

1. Най-популярният вид сред ваниловите орхидеи е Vanilla planifolia. От нея се извлича популярната бурбонска ванилия, която се използва за производството на ванилова захар. Само ванилия, събрана на островите Бурбон, Коморските острови, Реюнион, Сейшелите и Мавриций, може да носи търговското наименование Бурбонска ванилия. Ваниловите шушулки на Planifolia имат интензивен аромат и сладък вкус.

2. Освен Vanilla planifolia, се среща и Vanilla tahitensis, която първоначално е растяла на остров Таити, но днес се отглежда и в други региони по света. Растението е кръстоска между сортовете орхидеи Vanilla planifolia и Vanilla odorata. Таитянската ванилия има тънки стъбла, тесни листа и къси шушулки, които са по-мазни, и съдържат повече вода и по-малко семена от останалите ванилови орхидеи.

3. Третият вид орхидея е Vanilla pompona, която има стъбла с дължина до 28 см. Този вид е известен още като парфюмна ванилия благодарение на своите фини нотки, напомнящи за цитруси и ликориче. Използва се в хранителната и козметичната индустрия.

Произходът на думата ванилия идва от испански и в превод означава "малка шушулка". Ванилията има гладък, сладък вкус. Нотките в бурбонската ванилия варират от флорални през дървесни и дори алкохолни. 

Ваниловите шушулки и семена не са жълти като класическия ванилов сладолед, а черни. Шушулките съдържат гладка пулпа, която е подходяща за естествено ароматизиране на сладкиши, бисквити, десерти и кремове.

Цветята на растенията ванилия са яркожълти и са вид орхидея с родина Мексико. Името на бурбонската ванилия пък идва от остров в Индийския океан, който е бил владение на династията на Бурбоните. Именно там е била произвеждана ванилията, а островът е наименуван Бурбон (Île Bourbon) от Луи XIII през далечната 1649 г.

Цветето, от което се произвежда ванилията, цъфти само 24 часа. Тя се извлича от изсушените шушулки на самото растение. Цветът на току-що набраната шушулка е зелен, а след изсушаване придобива познатия ни черен цвят. Процесът на сушене отнема между 4 и 6 месеца – времето, през което се отключва естественият и така характерен и богат ванилов аромат.

Как се добива и култивира ванилията

Отглеждане
Докато посегнете към пакетче ванилови шушулки в супермаркета, те вече са изминали дълъг път. Растенията ванилия виреят само в тропически гори. Първите ванилови растения са открити в Централна Америка, по-точно в Мексико. Днес повечето ванилови растения в света се отглеждат в Мадагаскар. 80% от събраните ванилови шушулки идват от островната държава, разположена по Югоизточното крайбрежие на Африка.

Култивиране
Ваниловите растения са доста взискателни и се нуждаят от слънце, сянка, топлина и точното количество влажност. Най-големите плантации с ванилови орхидеи се намират в райони с тропически климат. Фермерите трябва да изчакат три или четири години след обработката на полетата си, преди да могат да събират узрелите шушулки.

Опрашване и зрeене
Отглеждането на ванилови растения изисква сериозно търпение. Много малко видове пчели опрашват по естествен начин тези растения. Затова те масово се опрашват от хора, за да могат култивираните растения да дадат своите плодове по-бързо. Знаете ли, че цветята на ваниловите орхидеи цъфтят само веднъж на 2-3 години и то едва за няколко часа?

Събиране
След като бъдат успешно опрашени, около девет месеца по-късно се появяват и първите плодове под формата на зелени зрънца, които по-късно се превръщат във ванилови шушулки. Когато се събират, зърната имат неутрален аромат и вкус.

Обработка
За да се постигне характерният цвят и интензивен аромат на ванилия, зелените плодове трябва да бъдат обработени по правилен начин. Първата стъпка от този процес е бланширането на зърната в гореща вода при температура 60–70 °C в продължение на три минути. Високата температура прави шушулките еластични и завършва процеса на растеж. Веднага след това шушулките се завиват с топли вълнени одеяла. В рамките на 48 часа те стават кафяви на цвят и развиват едва доловим сладникав аромат.

Сушене
След ферментацията ваниловите шушулки се поставят върху постелки или одеяла и се сушат на слънце между два до три часа на ден в продължение на около шест седмици. Слънцето обаче не трябва да е прекалено силно. За да бъде процесът на сушене успешен, шушулките се завиват и през нощта с одеяла. Ваниловите шушулки губят до половината от теглото си в рамките на тези шест седмици, но запазват блестящия си цвят и прекрасен аромат. След като шушулките са изсушени на слънце, те се сушат и на сянка, разпределени върху въздухопропусклива повърхност (решетка). Работниците сортират шушулките според качеството и дължината и след това ги обединяват.

Съхранение
След това ваниловите шушулки се съхраняват още близо два месеца в дървени щайги, увити във восъчен пергамент. През това време те придобиват вече познатия ванилов аромат.

Любопитни факти за ванилията

1. Средната цена на килограм ванилия е около 600 евро заради трудоемкото ѝ производсто Тя е най-скъпата подправка в света след шафрана. Сред водещите причини за високата ѝ цена е все по-нарастващото търсене на естествени ванилови продукти от потребители и търговци.

2. Цветето, от което се произвежда ванилията, цъфти само 24 часа. Опрашването на цветчетата се извършва само от пчелите от вида Мелибона или чрез ръчно опрашване на всеки цвят.

3. Ацтеките наричали ванилията "черно цвете", въпреки белия ѝ цвят. Ванилията се извлича от изсушените шушулки на самото растение. Цветът на шушулката след изсушаване става черен, а сушенето е процес, отнемащ между 4 и 6 месеца.

4. САЩ е най-големият потребител на ванилия, следван от Европа (най-вече Франция).

5. Най-големият производител на ванилия в света е Мадагаскар (3200 т годишно), следван от Индонезия (2300 т годишно), Китай (660 т годишно), Мексико (500 т годишно).

6. Ванилията има гладък, сладък вкус. Силните вкусове на бурбонската ванилия варират от флорални до дървесни и дори алкохолни нотки. Ванилията има широко приложение в кухнята благодарение на сложния си вкусов профил.

Видео рецепти

Как да приготвим ванилова глазура

Бързо и лесно предложение за декорация на любимите ви мъфини и сладкиши. Линк към рецептата: https://bit.ly/33yOx1A.🧁🧁

Как да приготвим ванилов чийзкейк

Вкусен и любим сладкиш със заливка от малинов сос и настъргана лимонова кора. Линк към рецептата: https://bit.ly/3fgB6ch.🍰🍓

Как да направим ванилов сладолед

Нека да е лято с много лесен разхлаждащ домашен десерт. Линк към рецептата: https://bit.ly/33Cxdsw.🍦🥄

Как да приготвим домашен ванилов сироп

Чудесен вариант за ароматизиране на коктейли и студени летни напитки. Линк към рецептата: https://bit.ly/2QcbVz1.🍹

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: