Най-важната съставка на домашния козунак

Първата и най-важна предпоставка за пухкавия козунак са качествените продукти и най-вече маята, която предизвиква втасване и набухване на печивото.

Великден е един от най-големите православни празници. Българската традиция повелява за празничната трапеза да се боядисат яйца и да се поднесе обреден сладък хляб – козунак.
Първата и най-важна предпоставка за пухкавия козунак са качествените продукти и най-вече маята, която предизвиква втасване и набухване на печивото.
Сухата мая на Dr. Oetker е жива мая, подложена на процес на дехидратиране. От продукта се отнемат течностите и консистенцията на сухата мая представлява светло кафяви фини зрънца. Следва процес на стерилен пакетаж в специална опаковка и така продуктът може да се запази за дълъг период - около година и половина.
Сухата мая е подходяща както за сладки, така и за пикантни печива и не изисква съхранение в хладилник, а единствено - сухо и проветриво място при стайна температура. За да сте сигурни в резултата, използвайте продукт с доказан произход - сухата мая на Dr. Oetker дава гаранция за сполучливост при спазване на указанията на опаковката.
В магазините може да намерите продукта на рафтовете при останалите добавки за печене на Dr. Oetker - бакпулвер, ванилена захар, есенции, желатин, какао, сода бикарбонат, кремове за сладкиши и др.
Замесването на козунак звучи предизвикателно, но следвайки няколко основни съвети, успехът е гарантиран.
1
1. Добавете сухата мая към пресятото брашно. Едно пакетче суха мая Dr. Oetker е достатъчно за 500 g брашно. Важна особеност е, че сухата мая се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.
2
2. Добавете останалите продукти, описани по рецептата като те трябва да са със стайна температура, за да се активизира набухвателната функция на маята. Течността (мляко или вода) също трябва да е топла (около 37°C).
3
3. Омесете тестото с мая много добре. Най-напред с миксер, с куки за тесто, на ниска степен, след това на висока степен около 5 минути до получаването на гладко тесто. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и „на конци" ще станат печивата или козунаците.
4
4. Оставете омесеното тесто да втаса. Има два етапа на втасване: първото втасване е след като всички продукти се омесят до гладкост, тогава тестото се оставя покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио да престои на топло покрито с кърпа на топло място, докато видимо увеличи обема си (20–30 минути).
5
5. Премесете тестото след първото втасване още веднъж върху леко набрашнен плот, добавят плодове, ядки, сирене, марципан, шоколад, различни пълнежи или др. и се оформя по рецептата (козунакът се сплита, навиват се кифлички и др.). Поставя се в съда за печене, покрит с влажна кърпа или намаслено фолио и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си.
Печете повторно втасалото тесто според указанието на рецептата. След изпичане оставете печивото за около 10 мин. във формата, покрито с чиста кърпа, след което го извадете.
Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: