“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Най-важната съставка на домашния козунак

Първата и най-важна предпоставка за пухкавия козунак са качествените продукти и най-вече маята, която предизвиква втасване и набухване на печивото.

Великден е един от най-големите православни празници. Българската традиция повелява за празничната трапеза да се боядисат яйца и да се поднесе обреден сладък хляб – козунак.
Първата и най-важна предпоставка за пухкавия козунак са качествените продукти и най-вече маята, която предизвиква втасване и набухване на печивото.
Сухата мая на Dr. Oetker е жива мая, подложена на процес на дехидратиране. От продукта се отнемат течностите и консистенцията на сухата мая представлява светло кафяви фини зрънца. Следва процес на стерилен пакетаж в специална опаковка и така продуктът може да се запази за дълъг период - около година и половина.
Сухата мая е подходяща както за сладки, така и за пикантни печива и не изисква съхранение в хладилник, а единствено - сухо и проветриво място при стайна температура. За да сте сигурни в резултата, използвайте продукт с доказан произход - сухата мая на Dr. Oetker дава гаранция за сполучливост при спазване на указанията на опаковката.
В магазините може да намерите продукта на рафтовете при останалите добавки за печене на Dr. Oetker - бакпулвер, ванилена захар, есенции, желатин, какао, сода бикарбонат, кремове за сладкиши и др.
Замесването на козунак звучи предизвикателно, но следвайки няколко основни съвети, успехът е гарантиран.
1
1. Добавете сухата мая към пресятото брашно. Едно пакетче суха мая Dr. Oetker е достатъчно за 500 g брашно. Важна особеност е, че сухата мая се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.
2
2. Добавете останалите продукти, описани по рецептата като те трябва да са със стайна температура, за да се активизира набухвателната функция на маята. Течността (мляко или вода) също трябва да е топла (около 37°C).
3
3. Омесете тестото с мая много добре. Най-напред с миксер, с куки за тесто, на ниска степен, след това на висока степен около 5 минути до получаването на гладко тесто. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и „на конци" ще станат печивата или козунаците.
4
4. Оставете омесеното тесто да втаса. Има два етапа на втасване: първото втасване е след като всички продукти се омесят до гладкост, тогава тестото се оставя покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио да престои на топло покрито с кърпа на топло място, докато видимо увеличи обема си (20–30 минути).
5
5. Премесете тестото след първото втасване още веднъж върху леко набрашнен плот, добавят плодове, ядки, сирене, марципан, шоколад, различни пълнежи или др. и се оформя по рецептата (козунакът се сплита, навиват се кифлички и др.). Поставя се в съда за печене, покрит с влажна кърпа или намаслено фолио и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си.
Печете повторно втасалото тесто според указанието на рецептата. След изпичане оставете печивото за около 10 мин. във формата, покрито с чиста кърпа, след което го извадете.