Модерни конфитюри, мармалади и желета

Полезни съвети

Топлото време вече е тук, а с него - изобилието на пресни плодове и спомените от нашето детството, как майки и баби варяха часове наред конфитюри, докато се получи гъста смес със захарен сироп, която затваряха в бурканчета. След това сваряваха и самите бурканчетата, за да са сигурни, че сместа от любимите плодове няма да се развали, докато чака да бъде лакомо изядена на зимна закуска.
Липсва ли ви това време? A този конфитюр?
Сега можете сами, само за 5 мин., да приготвите великолепен конфитюр от любимите Ви плодове, използвайки добавките за приготвяне на мармалади, конфитюри и желета на Dr. Oetker - Гелфикс Класик 1:1, Гелфикс Екстра 2:1 и лимонена киселина.
С помощта на добавките за консервиране на Dr. Oetker съхранявате витамините, цвета и формата на плодовете!
Това е възможно, защото не е нужно плодовата маса да се вари продължително време, за да се желира. В основата на желирането е естественият продукт пектин, който се съдържа във всички плодове. Колкото по-неузрели са плодовете, толкова по-вече пектин съдържат и толкова по-твърда желирана консистенция ще добият след топлинна обработка. С узряването на плодовете съдържанието на пектина намалява, съответно и твърдостта отслабва.
При консервиране с Гелфикс и захар към плодовата маса се набавя допълнително пектин към сместа от вече узрели и сладки плодове, за да се желира достатъчно добре. След кратко загряване пектинът се свързва със плодовата захар и киселините и при охлаждане се желира. Пектинът е една от основните съставки в добавката за консервиране Гелфикс и се добива главно от ябълки и цитрусови плодове.
Приготовлението на мармалади, конфитюри и желета е изключително лесно, следвайки точно трите стъпки на гърба на опаковката на продукта:
1
1. Измитите и подсушени плодове се нарязват на ситно за мармалад и конфитюр, оставят се цели, ако са дребни или се изцеждат за сироп при приготвяне на желе. Изберете Гелфикс Екстра 2:1 – за сладки и зрели плодове или Гелфикс Класик 1:1 – за по-твърди плодове с по-малко сладост. След това претеглете точно количеството от почистените плодове (плодов сок) и захарта.
Gelfix Classic 1:1 (1 кг плодове за 1 кг захар)
Gelfix Classic 2:1 (1 кг плодове за 0.5 кг захар)
2
2. Плодовете се слагат в съд на котлона, Гелфикс се смесва с 2 с.л. захар и се прибавя към тях. Сместа трябва да заври на средна температура при непрекъснато бъркане след като заври, се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместа се оставя да ври 3-5 мин. при постоянно бъркане.
По желание може да се отстрани пяната и да се направи проба за желиране. Една лъжичка от сместа се слага върху чиста, суха чинийка - така конфитюрът бързо изстива и се желира. Ако желаете консистенцията да е още по-желирана се добавя 1 пак. лимонена киселина Dr. Oetker и плодовата смес се кипва отново.
3
3. Сместа се отстранява от огъня и се изсипва веднага в предварително измитите и подсушени буркани. След това бурканите се затварят, обръщат се с капачката надолу и се оставят да престоят 5 мин.
Продуктите Гелфикс Класик и Гелфикс Екстра предоставят широко поле за творчество - може да сътворите конфитюр или мармалад по ваш индивидуален вкус. При приготвянето на желе от ябълки може вместо бяла захар, да използвате кафява за карамелен вкус. Ягодовия конфитюр може да освежите с малко мента, а мармалада от сини сливи – с щипка канела.
Експериментирайте като направете смес от плодове и сок – 0.4 кг кайсии, 0.4 кг банани и 200 мл сок от вишни или конфитюра от смокини пригответе с 0.5 кг смокини, 0.5 кг ананас и няколко лъжички уиски.
Дори и да не сте дългогодишен кулинар, качествените продукти на Dr.Oetker и многократно изпитаните рецепти, предложения и идеи ще се погрижат да очаровайте Вашите близки с превъзходен конфитюр за неделните палачинки.
Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: