“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Консервиране

Полезни съвети

1

Подготовка

Само точно претеглените продукти гарантират оптимален резултат при консервирането. Всички количества, посочени в рецептите важат за вече почистени и подготвени плодове.
Не приготвяйте големи количества наведнъж (макс. двойна доза от продуктите, виж препоръката на гърба на опаковката). По-големи количества удължават времето за варене, продуктите не се сваряват достатъчно добре, витамините се унищожават и заедно с това твърдостта и цвета на сладката се нарушават.
За варенето използвайте голям съд за варене, препоръчително от благородна стомана. За да не изкипи и прелее, количеството смес не трябва да е повече от половината от обема на съда. При варенето ще са ви необходими лъжица за разбъркване, решетъчна лъжица за обиране на пяната, черпак и по възможност фуния за пълненето.
След като сместа заври, бъркайте постоянно, за да не загори масата и да може да се изпари достатъчно течност.
При плодове, богати на белтъчини (напр. ягоди) отстранявайте пяната. Образуваната при варене. Естествената пяна с въздушните мехури могат да развалят външния вид и да намалят издържливостта на продуктите, които консервирате.
2

Какво показва пробата за желиране?

Пробата за жeлиране показва, дали плодовата маса ще придобие достатъчно твърдост след охлаждането, т.е. дали ще се желира достатъчно. За да проверите нивото на желираност, сложете 1-2 лъжици от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се е желирала (втвърдила), то и останалата част ще се желира в бурканите. Ако желаете по-голяма твърдост, разбъркайте едно пакетче Лимонена киселина на Dr.Oetker в горещата плодова маса и направете втора проба за желиране.
Изключително важно е да пазите абсолютна чистота, както при обработката на плодовете, така и при използването на уредите за консервиране. Дори и най-малките замърсявания могат да доведат до преждевременно разваляне на консервираните продукти.
За по-фин и богат вкус на конфитюрите, мармаладите и желета след варенето добавете малко ликьор, ром, ферментирала плодова маса, водка или други високопроцентни течности. Това количество трябва да е не повече от 3 супени лъжици, защото в противен случай ще попречи на желирането. Ако желаете да добавите по-големи количества, тогава трябва предварително да намалите със съответно количество плодовата маса или сока.
Препоръчително е използваните буркани да са с капачки на винт, чиито вътрешен ръб има уплътняващ гумен слой. Единствено този тип капачки ще предпази консистенцията, аромата и естествения цвят на сладката, мармаладите и желета. Капачките с винтова линия предпазват най-добре от изсушаване на плодовата маса и нахлуването на микроорганизми.
След като отстраните плодовата маса от огъня, я напълнете веднага в предварително измитите, вече сухи буркани с помощта на черпак или фуния. Сместа не трябва да преминава над долния ръб на бурканите. При затварянето внимавайте гърлото на буркана да чисто. След като напълните и затворите бурканите, ги обърнете с гърлото надолу и оставете така около 5 минути. Дори и малкото останал въздух в бурканите ще премине през горещата плодовата маса и ще стерилизира сместа. Спазвайки тези указания, Вашите конфитюри, мармалади и желета са възможно най-добре защитени от разваляне.
Съхранявайте готовите консерви на хладно и тъмно място. Така естественият им цвят е защитен и желирането ще се осъществи напълно.
Пукнати буркани съхранявайте в хладилника, тъй като при изсипване от буркана твърдата структура на конфитюра, мармалада или желето е нарушена, така че плодовият сок може да се разлее.
Имайте предвид, че трайността на консервираните продукти намалява при добавяне на съставки със съдържание на мазнини като ядки, кокосови стърготини или варени с плодовете допълнителни съставки като листа от мента, маточина и др.