Flag

Тарт с панакота и лавандула

about 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
90
Нежният аромат на лавандула прави този тарт с панакота и касис неустоим
Кремообразен пълнеж, фин аромат на лавандула и два вида панакота: класическа и панакота със страхотен лилав цвят, който се дължи на сока от касис — това са съставките, които правят този тарт забележителен. Тази необичайна и свежа рецепта е идеална за деня, в който ще посрещате гости на кафе.
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
Вместо сок от касис за декорация може да използвате сок от манго и резени манго.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
200 гбрашно тип 405
30 гбадеми смлян
120 гмасло меко
1 бр.жълтъци
60 гпудра захар
За панакотата
350 млсметана 30% масленост
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
30 гзахар
2 щипкасол
1 с.л.лавандулови цветчета
0,5 пак.желатин Dr.Oetker
За панакотата с касис
250 млсок от касис
100 млсметана 30%
40 гзахар
2 щипкасол
2 стръкaлавандула
0,5 пак.желатин Dr.Oetker
За украса
2 бр.целувки
125 гкасис
2 стръкaлавандула
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
1

За тестото

Добавете съставките за тестото в купа и омесете гладко тесто с помощта на приставката за месене на ръчния миксер. Разточете тестото, докато стане плоско, след това го увийте в стреч фолио, а после охладете в хладилник за поне 30 мин.

2

За тарта

Загрейте предварително фурната (горна/долна топлина: 190°C). Разточете тестото върху леко набрашнена работна повърхност, докато се получи с диаметър най-малко 24 см, след това го постелете във формата за тарта. Покрийте с хартия за печене и след това насипете сурова леща, докато покрие дъното. Печете така на средния рафт на фурната за приблизително 15 мин. След това премахнете лещата и хартията за печене и допечете още 13 мин., докато се получи златистокафяв цвят.

Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: about 190 °C

3

За панакотата

Сложете сметаната, ваниловата паста, захарта, солта и лавандуловия цвят да заврят в тенджера. Свалете от котлона и оставете да се запари за около 8 мин. Накиснете желатина в студена вода. Прецедете сметановата смес през ситна цедка и отстранете лавандуловия цвят. Разбъркайте набъбналия желатин в сметановата смес. 


Оставете сместа за панакота да се охлади за около 25 мин., след това изсипете върху тестото и замразете тарта за приблизително 20 минути.

4

За панакотата с касис

Сложете сока от касис, сметаната, захарта, солта и лавандуловия цвят да заврят в тенджера. Свалете от котлона и оставете да се запари за около 8 мин. Накиснете желатина в студена вода. Прецедете сместа през ситна цедка и отстранете лавандуловия цвят. Разбъркайте набъбналия желатин в сметановата смес. 


Оставете сместа да се охлади за около 30 мин., след това изсипете върху светлия слой панакота и охладете тарта в хладилник в рамките на един час.

5

За декорацията

Измийте касиса, подсушете и нарежете метлиците на две, ако е необходимо. Натрошете целувките. Извадете тарта от формата и сервирайте украсено с касис, целувки и свежа лавандула.

Съвет за рецептата

  • Вместо сок от касис за декорация може да използвате сок от манго и резени манго.