за рецептата Вити банички със шунка и сметана
300 г | пшеничено брашно |
3 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
1 ч.л. | захар |
1 ч.л. | сол |
125 г | извара (с ниска масленост) |
100 мл | вода |
100 мл | олио |
1 бр. | тиквички (около 200 г) |
125 г | заквасена сметана |
200 г | сирене Гауда |
200 г | шунка серано (или варена шунка) |
Измийте тиквичката и я нарежете на тънки ленти с помощта на белачка.
Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Добавете останалите продукти и разбийте всичко с миксер първо на ниска степен за кратко, а след това на висока до получаването на гладко тесто. Не месете твърде дълго, за да не започне да лепне. Върху набрашнен плот разточете полученото тесто на правоъгълна кора (около 45 х 30 см).
Намажете разточеното тесто със сметаната и покрийте със сиренето Гауда, шунката и лентичките от тиквичката. Навийте кората откъм двете дълги страни на рула, които да се срещнат по средата. Нарежете полученото двойно руло на филийки с ширина 3 см и ги подредете върху застлана с хартия за печене тава. Печете 25 мин в средата на предварително загрята фурна на 180°С на горен и долен нагревател или на 160°С с горещ въздух.