Шоколадови кукита с парченца бял шоколад

И заливка от сушени вишни с ром, лешници, шоколадов мус и кърд крем от вишни

10 - 12 кифлички (/сладки)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Шоколадови кукита с парченца бял шоколад

За тестото:

460 г брашно (за торти/кексове или смесете 400 г обикновено брашно с 80 г царевично нишесте
550 г брашно
10 г сол
16 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
12 г сода бикарбонат Dr.Oetker
560 г краве масло (на стайна температура)
570 г кафява захар
230 г захар
4 бр. яйца
6 бр. жълтъци
4 - 5 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
200 мл уиски (за предпочитане бърбън)
800 г бял шоколад
300 г вишни (сушени)
300 г лешници (печен)
250 г какао премиум Dr.Oetker

За шоколадовия мус:

180 г тъмен шоколад
260 г краве масло
8 бр. жълтъци
200 г захар
80 мл вода
370 г сметана (течна, животинска с 35% масленост)

За кърд с вишни:

3 - 4 бр. яйца
180 г захар (за яйцата)
250 г вишни (от компот)
120 г захар (за пюрето)
20 мл сок (лимонов)
2 - 3 пак. желатин Dr.Oetker
300 г краве масло

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне на тестото

В планетарен миксер поставете мекото масло с приставката, която е като метална бъркалка. В друга купа смесете брашното за кексове/торти, солта, нишестето, содата бикарбонат и какаото.

Към мекото масло добавете двата вида захар. Бъркайте, докато маслото удвои обема си и стане кремаво, след което добавете 50 г бърбън. Добавете яйцата и жълтъците, когато сместа стане пухкава и кремава, сменете приставката на миксера и сложете тази, която прилича на педал.

Прибавете сухите съставки, добавете нарязания на едро бял шоколад, напоените сушени вишни (оставете ги да се накиснат предварително няколко часа в останалите 150 г бърбън),  нарязаните печени лешници.

Поставете тестото в купа или тава, покрито с плътно прилепено към него стреч фолио, и приберете в хладилника за 30 минути да стегне.

В тавичка сложете хартия за печене и подредете топки от тестото, като всяка сладка трябва да бъде около 180 г. Приберете отново в хладилника за 45-60 минути. Печете в предварително загрята фурна на 220 °C за 12 минути.

Оставете сладките добре да изстинат преди украсяване.

2

Приготвяне на шоколадовия мус

Разбийте животинската сметана до среден връх и поставете в хладилника на студено. Разтопете черния шоколад с маслото на водна баня. Жълтъците поставете в планетарния миксер с щипка сол и започнете да бъркате, през това време сложете водата и захарта в касерола и гответе, докато захарният сироп не достигне 120 °C.

Излейте веднага горещия сироп върху бъркащите се в планетарния миксер жълтъци. Бъркайте, докато сместа стигне 40 °C. Прибавете разтопения шоколад с масло и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Изчакайте леко да изстине и с помощта на силиконова шпатула прибавете животинската сметана от хладилника. 

3

Приготвяне на кърд с вишни

В касерола поставете вишните и захарта (120 г), гответе на умерено силен котлон за 15-20 минути. Сложете в блендер и блендирайте до фино. Минете през сито по желание. В басан/метална купа/ поставете яйцата и захарта (180 г), бъркайте за 2 минути, прибавете и полученото пюре от вишни.

Хидратирайте 1 пакетче желатин с 2-4 лъжици вода. Сместа от яйца, захар, пюре от вишни гответе на водна баня за около 10 минути, до леко сгъстяване. Прибавете желатина, който след хидратирането също е разтопен на водна баня, в топлата смес да се разтвори напълно.

Прибавете маслото, след като сте сварили сместа от водната баня с помощта на ръчен пасатор. Приберете сместа в сладкарски пош в хладилника.

Развихрете фантазията си и украсете по желание кукитата с готовия крем кърд и шоколадовия мус.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: