за рецептата Щолен кукита с домашен марципан
460 г | брашно (за торти и кексове, ако не намирате, използвайте същото количество обикновено брашно, примесено с 80 г царевично нишесте) |
550 г | брашно |
10 г | сол |
16 г | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
12 г | сода бикарбонат Dr.Oetker |
560 г | краве масло (на стайна температура) |
570 г | кафява захар |
230 г | захар |
4 бр. | яйца |
6 бр. | жълтъци |
300 г | бадеми (печени) |
600 г | тъмен шоколад |
3 пак. | захар с канела Dr.Oetker |
3 г | кардамон |
3 г | индийско орехче |
4 - 5 ч.л. | Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml |
50 мл | ром |
1 ампула | есенция ром Dr.Oetker |
2 пак. | Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker |
2 пак. | Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker |
300 г | стафиди (златни) |
150 мл | ром (тъмен) |
6 бр. | портокали |
4 бр. | лимони |
200 мл | вода |
400 г | захар |
200 г | захар (за овалване на готовите корички) |
150 г | бадемово брашно (или сурови белен бадеми) |
180 г | пудра захар |
1 бр. | белтъка |
3 с.л. | eсенция бадем Dr.Oetker 38 мл |
10 мл | вода (розова) |
1 кг | ябълки (сладко-кисели) |
300 г | кафява захар |
2 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
2 пак. | захар с канела Dr.Oetker |
3 пак. | желатин Dr.Oetker |
100 г | краве масло |
500 мл | сметана (течна, животинска с 35% масленост) |
150 г | пудра захар |
4 - 5 ч.л. | Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml |
В планетарен миксер поставете мекото масло с приставката, която е като метална бъркалка. В друга купа смесете брашното за кексове/торти, солта, нишестето и содата бикарбонат. Към мекото масло добавете двата вида захар. Бъркайте, докато маслото удвои обема си и стане кремаво.
Добавете яйцата и жълтъците, когато сместа стане пухкава и кремава, прибавете рома и есенцията ром, сменете приставката на миксера и сложете тази, която прилича на педал.
Прибавете сухите съставки, добавете шоколада, нарязан на едро, захаросаните корички от лимон и портокал, предварително напоените с ром за 8 до 24 часа стафиди и нарязаните бадеми.
Важно! Бъркайте тестото, колкото да поеме брашното и спрете, за да не стане жилаво от прекалено бъркане. Поставете тестото в купа или тава, покрито с плътно прилепено към него стреч фолио, и приберете в хладилника за 30 минути да стегне.
В тавичка сложете хартия за печене и подредете топки от тестото, като всяка сладка трябва да бъде около 180-200 г. Приберете отново в хладилника за 45-60 минути. Печете в предварително загрята фурна на 220 °C за 12 минути. Оставете сладките добре да изстинат преди украсяване.
С белачка махнете кората на портокалите и лимоните, като се стремите да махнете колкото се може по-малко от бялата част на плода, която е под кората. Нарежете на жулиени (ленти) корите, сложете ги във вода да заврат и ги оставете да врат за 15 минути.
Повторете още веднъж процедурата, като смените водата от първото варене.
След което направете захарен сироп - водата и захарта и в него варете корите за 45 минути на умерено силен котлон.
Прецедете корите на цедка и сложете в бяла захар да полепне по тях, изтръскайте през сито захарта и сложете на подходящ съд за изсъхнат хубаво за 24 ч.
В кухненски чопър сложете бадемовото брашно или целите сурови бадеми с пудрата захар и смелете до хомогенна смес. Прибавете белтъка и ваниловия екстракт и розовата вода, трябва да стане на тесто. В стреч фолио навийте на цилиндър и приберете в хладилник, за да стегне.
Обелете половината ябълки, почистете ги от семките и ги нарежете на по-едри кубчета. В касерола поставете маслото, ваниловия екстракт, канелената и кафява захар и гответе, докато захарта не се карамелизира, след което прибавете обелените и нарязани ябълки. Гответе, докато ябълките започнат да омекват.
След като ябълките са готови, поставете ги в блендер, изтискайте сока на останалите ябълки и добавете и него в блендера. Блендирайте сместа до фина текстура. В купата смесете 2 пакетчета желатин с 12 супени лъжици студена вода, за да набъбне.
На водна баня разтворете желатина и го прибавете към фино смлените ябълки и сок. Поставете в подходяща тавичка и приберете в хладилника да стегне. След което с мощен блендер направете гела. Поставете в сладкарски пош и отново приберете в хладилника.
Поставете студената сметана в планетарен миксер, започнете да бъркате с телената приставка, прибавете пудрата захар, докато сметаната не стане на средно твърд сняг. Прибавете ваниловия екстракт, смесете със силиконова бъркалка. Приберете в сладкарски пош.
Развихрете фантазията си и украсете по желание кукитата с марципана, плодовия гел и крем Шантили.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: