Щолен кукита с домашен марципан

Гарнирани с гел от карамелизирани ябълки и крем Шантили с бурбонска ванилия

8 - 10 кифлички (/сладки)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Щолен кукита с домашен марципан

За тестото:

460 г брашно (за торти и кексове, ако не намирате, използвайте същото количество обикновено брашно, примесено с 80 г царевично нишесте)
550 г брашно
10 г сол
16 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
12 г сода бикарбонат Dr.Oetker
560 г краве масло (на стайна температура)
570 г кафява захар
230 г захар
4 бр. яйца
6 бр. жълтъци
300 г бадеми (печени)
600 г тъмен шоколад
3 пак. захар с канела Dr.Oetker
3 г кардамон
3 г индийско орехче
4 - 5 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
50 мл ром
1 ампула есенция ром Dr.Oetker
2 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
2 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
300 г стафиди (златни)
150 мл ром (тъмен)

За цитрусовите корички:

6 бр. портокали
4 бр. лимони
200 мл вода
400 г захар
200 г захар (за овалване на готовите корички)

За марципан:

150 г бадемово брашно (или сурови белен бадеми)
180 г пудра захар
1 бр. белтъка
3 с.л. eсенция бадем Dr.Oetker 38 мл
10 мл вода (розова)

За гел от ябълки:

1 кг ябълки (сладко-кисели)
300 г кафява захар
2 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
2 пак. захар с канела Dr.Oetker
3 пак. желатин Dr.Oetker
100 г краве масло

За крем Шантили:

500 мл сметана (течна, животинска с 35% масленост)
150 г пудра захар
4 - 5 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне на тестото

В планетарен миксер поставете мекото масло с приставката, която е като метална бъркалка. В друга купа смесете брашното за кексове/торти, солта, нишестето и содата бикарбонат. Към мекото масло добавете двата вида захар. Бъркайте, докато маслото удвои обема си и стане кремаво.

Добавете яйцата и жълтъците, когато сместа стане пухкава и кремава, прибавете рома и есенцията ром, сменете приставката на миксера и сложете тази, която прилича на педал.

Прибавете сухите съставки, добавете шоколада, нарязан на едро, захаросаните корички от лимон и портокал, предварително напоените с ром за 8 до 24 часа стафиди и нарязаните бадеми.

Важно! Бъркайте тестото, колкото да поеме брашното и спрете, за да не стане жилаво от прекалено бъркане. Поставете тестото в купа или тава, покрито с плътно прилепено към него стреч фолио, и приберете в хладилника за 30 минути да стегне.

В тавичка сложете хартия за печене и подредете топки от тестото, като всяка сладка трябва да бъде около 180-200 г. Приберете отново в хладилника за 45-60 минути. Печете в предварително загрята фурна на 220 °C за 12 минути. Оставете сладките добре да изстинат преди украсяване.

2

Приготвяне на цитрусовите корички

С белачка махнете кората на портокалите и лимоните, като се стремите да махнете колкото се може по-малко от бялата част на плода, която е под кората. Нарежете на жулиени (ленти) корите, сложете ги във вода да заврат и ги оставете да врат за 15 минути.

Повторете още веднъж процедурата, като смените водата от първото варене.
След което направете захарен сироп - водата и захарта и в него варете корите за 45 минути на умерено силен котлон.

Прецедете корите на цедка и сложете в бяла захар да полепне по тях, изтръскайте през сито захарта и сложете на подходящ съд за изсъхнат хубаво за 24 ч.

3

Приготвяне на марципана

В кухненски чопър сложете бадемовото брашно или целите сурови бадеми с пудрата захар и смелете до хомогенна смес. Прибавете белтъка и ваниловия екстракт и розовата вода, трябва да стане на тесто. В стреч фолио навийте на цилиндър и приберете в хладилник, за да стегне.

4

Приготвяне на ябълковия гел

Обелете половината ябълки, почистете ги от семките и ги нарежете на по-едри кубчета. В касерола поставете маслото, ваниловия екстракт, канелената и кафява захар и гответе, докато захарта не се карамелизира, след което прибавете обелените и нарязани ябълки. Гответе, докато ябълките започнат да омекват.

След като ябълките са готови, поставете ги в блендер, изтискайте сока на останалите ябълки и добавете и него в блендера. Блендирайте сместа до фина текстура. В купата смесете 2 пакетчета желатин с 12 супени лъжици студена вода, за да набъбне.

На водна баня разтворете желатина и го прибавете към фино смлените ябълки и сок. Поставете в подходяща тавичка и приберете в хладилника да стегне. След което с мощен блендер направете гела. Поставете в сладкарски пош и отново приберете в хладилника.

5

Приготване на крем Шантили

Поставете студената сметана в планетарен миксер, започнете да бъркате с телената приставка, прибавете пудрата захар, докато сметаната не стане на средно твърд сняг. Прибавете ваниловия екстракт, смесете със силиконова бъркалка. Приберете в сладкарски пош.

Развихрете фантазията си и украсете по желание кукитата с марципана, плодовия гел и крем Шантили.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: