Flag

Козунак със сметана

about 10 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
80
Пухкав козунак със сушени плодове и ядки
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто
250 млсметана (течна)
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
500 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
125 гзахар
1 ампулаесенция лимон Dr.Oetker
1 ампулаесенция ром Dr.Oetker
3 бр.яйца
1 бр.жълтъци
about 3 гсол (щипка)
200 гсушени плодове /ядки
За намазване
1 бр.жълтъци
1 с.л.прясно мляко
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - есенция лимон Dr.Oetker
Picture - есенция ром Dr.Oetker
1

Приготвяне

Затоплете сметаната в малък съд, но без да завира. Смесете брашното с маята в купа и добавете затоплената сметана и останалите продукти. Разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.


Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.


Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност, като добавите сушените плодове (стафиди, кайсии) и/или ядки (орехи, лешници) в тестото. Оформете 4 рула около 30 см и ги сплетете, като притиснете добре краищата на плитката.


Поставете козунака в застлана с хартия за печене тава, намажете го с разбитите жълтък и прясно мляко и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. Печете го в средата на предварително загрята фурна около 30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.