Flag

Козунак шесторна плетка „Виенски стил“

25 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Ароматен плетен козунак, с който да украсите великденската си трапеза
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
250 гсметана (готварска (10 % масленост))
500 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
100 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пак.Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
3 гсол (щипка)
2 бр.яйца
За намазване
1 бр.яйца
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1

Предварителна подготовка

Затоплете сметаната.

2

Тесто със суха мая за печене

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и затоплената сметана и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. На края върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

3
Picture - recepta-kozunak-shestorna-plitka-vienski-stil-step-1.jpg

Върху леко набрашнена повърхност омесете отново добре вече втасалото тестото. Разделете на 6 еднакви порции. От тях оформете рула с дължина около 50 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете рулата едно до друго, като завиете надолу и притиснете краищата им. Разделете две групи по три рула.

4
Picture - recepta-kozunak-shestorna-plitka-vienski-stil-step-2.jpg

Започваме сплитането на козунака. Вдигнете първия фитил. Поставете петия фитил надясно под първия фитил навън, който отива в средата. (Фиг.2).

5
Picture - recepta-kozunak-shestorna-plitka-vienski-stil-step-3.jpg

Сега вдигнете шестия фитил и вторият фитил минава под него наляво навън, а шестият фитил остава в средата. (Фиг.3).

6
Picture - recepta-kozunak-shestorna-plitka-vienski-stil-step-4.jpg

Продължете сплитането по същия начин докато получите сплетен козунак (Фиг.4).

7

Поставете козунака върху тава, застлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

8

Поставете козунака върху тава, застлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

9

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 25 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

10

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара, и оставете да се охлади.