Kоледна торта с маслен крем

И декорация с близалки за малки и големи, за да ни е още по-весело и сладко у дома с наближаващите празници

16 парчета (/парченца)

Medium 120 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Kоледна торта с маслен крем

За блатовете:

100 г кувертюр (тъмен)
20 г краве масло
5 бр. яйца
3 щипка сол
160 г захар
260 г пшенично брашно
15 г какао Dr.Oetker
2 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker

За масления крем:

7 с.л. пудра захар
3 бр. жълтъци
40 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
700 мл прясно мляко (3,6% масленост)
450 г краве масло (меко)
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml

За компота от вишни:

500 г вишни (замразени или от компот)
1 с.л. захар
2 ч.л. канела
0,25 ч.л. индийско орехче
0,25 ч.л. карамфил (смлян)
50 мл вода
45 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker

За близалките:

150 г захарни бонбонки
1 пак. захарни звезди Dr. Oetker

preparation

Приготвяне

1

За блата

Загрейте предварително фурната на горен и долен нагревател до 180°C. Нарежете на ситно кувертюра и го разтопете на водна баня на среден огън. Смесете маслото и също го разтопете. Разбийте яйцата и солта в купа с куките за разбиване на миксера до светло и кремообразно.

Постепенно добавете захарта и разбийте още 2 минути. Смесете заедно брашното, какаото на прах и бакпулвера, пресейте ги и ги разбийте в яйчената смес. Добавете и сместа от кувертюра и маслото и пак разбийте до хомогенност.

Изсипете сместа в застлана с намазнена хартия форма (ø 26 см) с подвижен ринг и печете на средния рафт на фурната за около 35 минути. Извадете блата и го оставете да изстине.

2

За крема

Смесете пудрата захар, жълтъците, царевичното нишесте и 6 с.л. прясно мляко. Сварете останалото мляко. Отстранете от котлона. Прибавете към него жълтъчната смес и ваниловия екстракт и оставете да къкри на слаб огън при непрекъснато бъркане за 1 минута.

Отстранете сместа от котлона, покрийте плътно със стреч фолио и оставете да изстине напълно, но само на стайна температура.
 
За да завършите масления крем, разбийте маслото с помощта на куките за разбиване на миксера, докато стане светло и пухкаво, след което добавете към крема и разбъркайте до хомогенност.

3

За компота

В касерола изсипете вишните, захарта, канелата, индийското орехче и карамфила и оставете да заври на най-високата степен на котлона.

Разбъркайте водата и царевичното нишесте до гладкост, след което ги прибавете към плодовата смес. Оставете да ври за приблизително 1 минута при непрекъснато разбъркване.
 

4

Сглобяване на тортата

Внимателно отстранете ринга от вече изстиналия блат и го нарежете на три хоризонтални части, които са еднакви по дебелина. Намажете равномерно първия блат с компота и залепете плътно втория блат.

Сиропирайте и него, след което разпределете 1/3 от масления крем върху втория блат, поставете третия блат отгоре, пак сиропирайте и пак нанесете 1/3 от крема. Оставете да се охлади за 40 минути

С останалия крем измажете тортата отстрани и декорирайте с помощта на пош със звездовиден накрайник (ø 1,5 см) няколко розички върху тортата. Охладете я за минимум 1 час в хладилник, за да стегне.

5

За близалките

Разтопете бонбоните на слаб огън. Подредете хартиени сламки за пиене върху намазнена хартия и изсипете разтопената сладка смес върху края на сламките в желаната от вас форма.

Добавете захарни поръски, перли и декорации по желание и оставете близалките да изсъхнат добре. Декорирайте тортата с близалките малко преди сервиране.
 

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: