Flag

Коледен щолен

20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Щолен със сушени плодове и аромат на лимон
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
200 гсметана
425 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
75 гзахар
1 пак.захар с лимон Dr.Oetker
3 гсол
125 гизвара
1 бр.яйца
Пълнеж
150 гстафиди (черни и жълти)
100 гкайсии (сушени ситно нарязани)
100 гсушени червени боровинки
50 гбадеми (счукани)
2 с.л.конфитюр кайсиев
Покритие
50 гкраве масло
1 пак.захар с лимон Dr.Oetker
1 ч.л.пудра захар
Picture - захар с лимон Dr.Oetker
Picture - захар с лимон Dr.Oetker
1

Приготвяне

Затоплете сметаната в малък съд, но без да завира.

2

Тесто със суха мая

Смесете брашното с маята в купа. Добавете затоплената сметана, захар, захар с лимон, сол, извара, яйце и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.


Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.


Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност, като добавите предварително смесените сушени плодове (стафиди, кайсии, боровинки) и бадемис конфитюр в тестото.

3

Пълнеж

Разтопете маслото.


Picture - recepta-koleden-shtolen-step1.jpg

Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с половината от разтопеното масло. Разделете тестото на две, за да получите два правоъгълника с размери 20 х 30 см и ги сплетете. (фиг.1)


Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставетеотново на топло, докато втаса още веднъж.


Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 50 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.


След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с предварително смесената пудра захар със захар с аромат лимон.