“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Коледен хляб

Празничен традиционен хляб

about 1 хляб (/пита)

60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Коледен хляб

Продукти:

500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
1,5 ч.л. захар
2 ч.л. сол
150 мл вода (топла)
150 г извара (фина)
4 с.л. олио /зехтин

Допълнително:

about 1 с.л. вода
1 с.л. пшеничено брашно
about 1 с.л. сусам
1 с.л. макови семена
1 с.л. кимион
about 1,5 ч.л. сол

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне

Сместе брашното и маята, пресейте ги в купа и добавете останалите продукти. Омесете всичко с миксер и куки за тесто първо за кратко на ниска степен, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто (при желание и нужда месете на ръка). Покрийте купата и я оставете на топло, докато тестото видимо удвои обема си.

Размесете още веднъж за кратко втасалото тесто върху набрашнена повърхност, отделете малко от тестото, а останалата част оформете като обла пита или друга желана форма. Поставете празничния хляб в предварително застлана с хартия за печене кръгла тава и по желание от отделеното тесто може да оформите традиционни символи – кръст, слънце, цветя, животни, жита и др. Поръсете с малко вода (отгоре може и с брашно, маково семе, сусам, кимион, сол), покрийте готовата пита и я оставете на топло за около 30 мин. да втаса отново.

Печете в средата на предварително загрята фурна на 200°C на горен и долен нагревател или на 180°C на горещ въздух за около 25 мин.

Използвани продукти на Dr.Oetker

кликнете на продукта за повече информация