Flag

Дърпан козунак с шамфъстък

about 20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Пухкав козунак с ядки, стафиди и аромат на лимон и ванилия
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
150 млпрясно мляко
175 гкраве масло
400 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
80 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пак.Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
3 гсол
3 бр.яйца
2 бр.жълтъци
Допълнително
100 гшамфъстък натрошен
100 гзахар карамелизирана и натрошена
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1

Тесто със суха мая за печене

Затоплете млякото. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете яйцата, 1с.л. захар, бурбонската ванилова захар, Финес – аромат лимонови корички, солта и топлото мляко и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Ако желаете замесете, още малко с ръце на леко набрашнен плот. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

2

Омесете маслото, жълтъците и останалата захар във втасалото тестото като използвате миксер с куки за тесто. Оставете добре омесеното тесто отново на топло място, докато видимо увеличи размера си.

3

С помощта на две супени лъжици откъснете топка от тестото, оваляйте я в натрошения шам-фъстък и я поставете в намаслената правоъгълна форма за кекс. Откъснете втора топка и я оваляйте в натрошената карамелизирана захар и я долепете до първата. Повторете като редувате с различна поръска, докато свърши тестото. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си.


Печете около 40 минути в долната половина на фурна, предварително загрята на 180°C при горен и долен нагревател или при 160°C на горещ въздух.

4

След изпичане оставете козунака да се охлади леко във формата. След това извадете козунака и оставете да се охлади напълно върху метална скара.