Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Модерният начин за приготвяне на туршии

Полезен съвет

Септември е един от месеците, през които може да намерите най-голямо разнообразие от зеленчуци на пазара. По българска традиция зеленчуците се съхраняват като туршии, които неизменно присъстват на трапезата ни през зимата.
Тук ще откриете няколко съвета как да приготвите туршия, без да е необходимо да сте най-добрият или дългогодишен майстор на зимнината.
С помощта на добавките за туршии на Dr. Oetker – Пикант фикс сладко-кисела, Пикант фикс люта и консервант Dr. Oetker ще запазите любимите зеленчуци:
• бързо – само за 5 минути с гаранция за успех
• лесно – без стерилизация
• вкусно – като се запазва формата и консистенцията на зеленчуците
Туршиите, приготвени с Пикант фикс сладко-кисела, Пикант фикс люта и консервант Dr. Oetker имат балансиран вкус от подправки, а зеленчуците остават хрупкави. Продуктите за консервиране на Dr. Oetker са разработени, следвайки традицията за приготвяне на туршии, предпочитаните вкусове и най-вече придържайки се неотклонно към мотото „Качеството е най-добрата рецепта".
Често приготвянето на туршии се смята за сериозно кулинарно умение или въпрос на късмет да постигнеш правилното съотношение на съставките в саламурата или маринатата, с която да залееш зеленчуците. Точното спазване на указанията за приготовление на гърба на опаковките на продуктите Dr. Oetker е достатъчна гаранция, че туршията няма да превтаса или да се развали още преди да е дошла зимата:
1
1. Като вкусна туршия могат да се консервират всички видове зеленчуци – чушки, краставички, домати, тиквички, карфиол, патладжан, моркови, зеле и др. Единственото условие обаче е да са пресни и здрави, защото дори да са престояли една нощ има опасност да изгубят част от аромата, твърдостта и вкуса си. Така измитите, почистени, цели или нарязани зеленчуци се подреждат в предварително измити и подсушени буркани.
2
2. Смесва се съдържанието на пакетче Пикант фикс с 1,75 л вода, 0,3 л оцет (задължително 6% или 9%) и 150 г захар. Така получената марината се слага на огъня и се оставя да ври за 3-5 мин., като се бърка непрекъснато. След като сместа заври, могат да се добавят допълнително оцет и захар според вкуса – по-кисел или по-сладък.
3
3. Подготвените зеленчуци се заливат с получената гореща марината, бурканите се разклащат добре и се долива марината, ако е необходимо. По желание ароматът може да се подсили, като се добавят в зависимост от зеленчуците, клонки копър, целина, дафинов лист, магданоз и др. След това веднага затворете бурканите.
Приготвената зимнина трябва да се съхранява на хладно (15°) и защитено от светлина място.
От едно пакетче Пикант фикс се получава около 2,3 л смес, която е достатъчна за 6–7 стандартни буркана.
Консервантът на Dr. Oetker е малкият помощник при правенето на зимнина. Той ще предпази консервираните зеленчуци от ферментация или появата на плесен. Подходящ е при приготвяне на сокове, салси и сосове. Достатъчно е, просто да го добавите към горещата смес (сок, марината, сос и др.).
Дори и да не сте дългогодишен кулинар, качествените продукти на Dr. Oetker и многократно изпитаните рецепти, предложения и идеи ще се погрижат да очаровате Вашите близки с превъзходна туршия в зимните вечери.