Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Консервиране на плодове и зеленчуци

Полезен съвет

При консервиране плодовете и зеленчуците се нагряват до температура между 75°C и 100°C, при което микробите биват унищожени, а плодовете стерилизирани.
При варене или висока температура на плодовата смес в бурканите се получава вакуум, който заедно с херметизирани капачки предотвратява навлизането на микроби от външната среда.
В домакинството се използват различни начини за консервиране чрез топлинна обработка. Основните са следните:
1

Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консерви

- Използвайте плодове и зеленчуци с най-високо качество и по възможност прясно набрани
- Подгответе толкова плодове и зеленчуци, колкото ще консервирате още същия ден
- Пазете безупречна чистота при използването на уреди, съдове, както и на работното място. Дори най-малкото замърсяване може да развали съдържанието в бурканите
- Бурканите трябва да са здрави, за да не се пукнат от високата температура при консервиране.
- Капачките трябва да прилепват плътно по гърлото на бурканите, а уплътнителите им трябва да бъдат еластични. Не използвайте напукани капачки или с повредени уплътнители, защото няма да затворят плътно бурканите и при отваряне могат да се скъсат
- Преди употреба измийте бурканите и капачки с миещ препарат и и ги изплакнете добре в гореща вода. Не подсушавайте бурканите и капачките, а ги обърнете с гърлото надолу върху чиста кърпа и оставете да изсъхнат
- Изварете измитите капачки около 5 минути и ги оставете в горещата вода до момента, в който започнете да затваряте бурканите
- Следете температурата при консервиране през цялото време чрез термометър. При новите уреди за варене обикновено има поставен регулатор, който гарантира поддържането на определена температура.
2

Пълнене на съдържанието в буркани

- за пълненето в буркани на вече обработената плодова маса използвате широка фуния. Ръбът на буркана трябва да е чист. Евентуално замърсяване по ръба ще попречи на херметическото затваряне, а освен това представлява „проводник" на микроби и плесен от външната страна на буркана. Използвайте суха чиста кърпа, за да забършете гърлата. Съдържанието на бурканите с кръгло гърло трябва да стига до долния ръб на отвора, а при буркани с друга форма - до 2 cм преди горния ръб
- при пълнене потупвайте леко дъното на буркана върху мека подложка, за да се разпредели сместта по-плътно
- затворете бурканите с предварително изварените капачки в горещата вода без да ги подсушавате. като приглаждате или притискате.
3

Стерилизиране в съд за варене

-Буркани с еднакъв размер и съдържание се поставят в подходящ съд за варене с предварително застланото с кърпа дъно.. Не поставяйте бурканите директно на дъното
- Напълнете съда с вода до ¾ от височината на бурканите. Температурата на водата трябва да е същата като тази на съдържанието в тях, т.е. буркани с горещо съдържание трябва да са поставени в гореща вода, буркани със студено съдържание трябва да са в студена вода
- Буркани с кръгло гърло със скоби могат да се поставят един върху друг. Тогава нивото на водата трябва да е на височина ¾ от най-горния буркан. Скобите затварят бурканите плътно и при варенето в тях няма да нахлуе вода
- Спазвайте стриктно указанията в рецептата за температурата и продължителността на варене. (Моля, спазвайте указанията за употреба на съдове за варене)
- Посоченото време за варене в рецептите се изчислява от момента, в който водата се нагрее до посочената температура и да се поддържа през цялото време.
- Водата не трябва да завира, тъй като съдържанието в бурканите ще изкипи, ще нахлуе вода между уплътнителя и капачката и ще наруши херметическото затваряне.
4

Стерилизиране във фурна за печене

- Наредете бурканите в тавата, напълнете я с около 1 cm гореща вода, и я поставете в долната част на фурната за печене. (Моля, спазвайте указанията за употреба на на фурната). При стерилизиране във фурна бурканите трябва задължително да са с еднакви размери и съдържание. Внимание: Бурканите не трябва да се опират един в друг. Загрейте фурната на температура 180°C на горен и долен нагревател
- След като се появят „перли" в буркана, т.е. мехурчета, започва процесът на стерилизация на бурканите. При шест еднолитрови буркани „перли" се появяват след около около 70 мин.
- След като за появят „перлите", намалете температура до посочената в рецептата и оставете бурканите да се стерилизират при тази температура за времето, указано в рецептата. Веднага след като изтече времето за варене, извадете бурканите от загрятата фурна. При използването на газова фурна или с горещ въздух, указанията за стерилизиране са различни. Спазвайте указанията за употреба на уреда.
5

След стерилизация

- След като изтече времето за варене, извадете бурканите от врящата вода. Така ще избегнете бавното охлаждане на водна баня, което намалява издържливостта на консервите и прави плодовете и зеленчуците по-меки
- За да създадете условия за бавно охлаждане, оставете бурканите на стайна температура и ги покрийте с кърпа. Твърде бързото охлаждане може да пукне бурканите
- Не сваляйте скобите от капачките на бурканите, докато не се охладят напълно.
- Повдигната капачка означава, че съдържанието в буркана не е затворено херметически и трайността му е нарушена. Бурканите с повдигнати капачки не трябва да се съхраняват дълго време, а веднага да се консумират.
6

Съхранение на консервите

- Съхранявайте консервите на сухо, хладно и тъмно място
- Редовно проверявайте, дали са добре затворени капачките им. Ако бурканите са с повдигнати капачки, то те са развалени, защото газове, образувани от плесен и загниване са повдигнали капачката. Съдържанието им трябва да се изхвърли.