Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Великденски сладкиш от чашка

Локум, стафиди, кедрови ядки в лека великденска закуска

около 4 кифлички /сладки

изисква малко опит 40 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Великденски сладкиш от чашка

Тесто със суха мая за печене:

150 мл прясно мляко
100 г масло
350 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
75 г захар
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1 ч.л. сол
1 бр. яйце
1 бр. белтък
100 г локум на малки парченца
50 г стафиди
100 г кедрови ядки

За глазура: :

1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко

термоустойчиви порцеланови или стъклени чаши (580 мл)

Приготвяне

Приготвяне

1

Тесто с мая:

Пресейте брашното в купа и го разбъркайте добре със сухата маята. Добавете останалите продукти (без локума, стафидите и кедровите ядки) и предварително разтопеното масло в затопленото мляко. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто. Към полученото тесто омесете с ръце внимателно нарязания локум, стафидите и кедровите ядки. Покрийте тестото с чиста влажна кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си. Междувременно поставете хартия за печене в термоустойчивите чаши.

Омесете втасалото тесто за кратко и с помощта на две супени лъжици го разпределете в в чашите, покрийте ги с влажна кърпа и оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на сладкишите.

Печете в средата на предварително загрята фурна около 20 минути на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.

След изпичане извадете чашите и оставете да се охладят.