Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Сладкиш Батида Де Коко

Сладкиш от екзотичен остров с много кокос и какао

около 12 парчета /парченца

изисква малко опит 60 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Сладкиш Батида Де Коко

Тесто:

150 г масло
150 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
½ ампула есенция ром Dr.Oetker
2 бр. яйца
2 бр. жълтъци
150 г пшеничено брашно
2 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker (равни)
20 г какао Dr.Oetker
2 с.л. прясно мляко

Кокосова маса: :

2 бр. белтъка
100 г пудра захар
175 г кокосови стърготини
4 с.л. ликъор (кокосов)

Пълнеж:

2 бр. банани
1 с.л. плодов сок (лимонов)
½ пак. желатин Dr.Oetker
600 г сметана (студена сладкарска)
2 пак. ванилена захар Dr.Oetker
4 с.л. ликъор (кокосов)

Допълнително: :

20 г кокосови стърготини
1 с.л. плодов сок

Приготвяне

Приготвяне

Приготвяне:

Изпечете блата един ден преди да пристъпите към пълнежа и украсяването на сладкиша.

1

Тесто:

Разбийте маслото/маргарина с миксер на крем и постепенно при непрекъснато бъркане добавете захарта, ванилената захар и есенцията до получаване на хомогенност. Едно по едно разбийте яйцата и жълтъците в сместа, всяко по около 1/2 мин. на най-висока степен. Смесете брашното, бакпулвера и какаото и редувайки с млякото ги разбъркайте в тестото с миксер на средна

2

Кокосова маса:

Разбийте белтъците и пресятата пудра захар на твърд сняг (при разрез с нож да остава следа). Объркайте кокосовите стърготини и ликьора внимателно в белтъчната смес. Разстелете гладко 1/3 от какаовото тестото в предварително намаслена правоъгълата форма (25 x 11 cm), върху него разстелете равномерно и загладете кокосовия пълнеж и го покрийте с останалата какаова смес. Печете в предварително загрята фурна на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C при нагорещен въздух около 60 мин.

След 20 мин. печене разрежете повърхността на сладкиша с нож по дължина през средата на около 2 cm дълбочина (така няма да се получи висока издутина). След изпичане оставете сладкиша за около 10 мин. във формата и след това го извадете върху метална скара, до окончателно изстиване. Напълно охладения сладкиш разрежете напречно по дължина на три равни части.

3

Пълнеж:

Обелете единия банан и половината от втория (другата половина оставете за украса). Нарежете ги на много малки парчета и ги напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнеят. Накиснете желатина с малко вода, докато набъбне и през това време разбийте сметаната с ванилената захар на твърд сняг. Загрейте и разтворете желатина на водна баня и след като поизстине разбъркайте в него 4 с.л. сметана. Добавете желатиновата смес към останалата сметана и ликьора и объркайте до хомогенност. В 1/3 от сметановата смес прибавете банановите парченца и с нея сглобете/слепете трите парчета от блата, като ги притиснете леко. С останалата сметана намажете сладкиша от всички страни го оставете в хладилника за поне 2 часа.

Преди поднасяне поръсете сладкиша с кокосови стърготини и го декорирайте с нарязан на кръгчета банан (преди да ги подредите върху сладкиша поръсете кръгчетата с лимонов сок, за да не потъмнеят).