Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Сладък великденски хляб

Идеален за великденска закуска

30 парчета /парченца

изисква малко опит 40 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Сладък великденски хляб

Тесто със суха мая за печене:

250 мл прясно мляко
100 г масло
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
50 г захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1 бр. яйце
1 бр. белтък

Допълнително за пълнеж:

100 г бадеми (накълцани)
100 г локум (накълцан на малки парчнца)
100 г стафиди
100 г боровинки

Украса:

1 бр. жълтък
1 с.л. прясно мляко

Приготвяне

Приготвяне

1

Тесто със суха мая за печене

Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти за тестото без пълнежа и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Накрая омесете бадемите, локума, боровинките и стафидите в тестото върху леко набрашнена повърхност. Не месете продължително време, за да не се разпаднат плодовете в тестото. Поставете тестото в купа и покрийте с чиста кърпа. Оставете го на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

2

Върху леко набрашнена повърхност замесете отново и оформете на пита втасалото тестото. Поставете в застлана с хартия за печене кръгла тава и оставете отново втаса.

3

Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на втасалото тесто.

4

Печете около 35 мин в долната половина на фурна, предварително загрята на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.

5

След изпичане извадете хляба заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.