Flag

Плетен козунак

12 порции (/дози)
Средно ниво на сложност
20
Познато печиво, но по-ароматно от всякога
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
По желание може да объркате в тестото 200 г стафиди.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
250 гсметана течна
500 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
80 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
1 пак.Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
3 гсол
2 бр.яйца
1 бр.белтъка
Допълнително
1 бр.жълтъци
2 с.л.сметана течна или прясно мляко
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1

Тесто със суха мая

Picture - rezept-kozunak-plitka.jpg

Продуктите трябва да бъдат със стайна температура. Пресейте брашното, разбъркайте сухата мая в него и добавете останалите продукти и сметаната. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.


Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Разделете тестото на четири еднакви топки и ги оформете на рула с дължина около 30 см. Съединете краищата на четирите ленти и притиснете. Оплетете на четворна плитка кактое показано на фиг.1. Завийте краищата на рулата отдолу на козунака.


Преместетеоплетения козунак върху застлана с хартия за печене тава. Покрийте отново с кърпа и оставете отново да втаса, докато увеличи обема си.


Разбийте жълтъка със сметаната и намажете повърхността на втасалия козунак. Печете в средата на предварително загрята фурна около 25-30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.


След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.

Съвет за рецептата

  • По желание може да объркате в тестото 200 г стафиди.