Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Плетен козунак

Познато печиво, но по-ароматно от всякога

12 порции /дози

изисква малко опит 20 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Плетен козунак

Тесто със суха мая за печене:

250 г сметана течна
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
80 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
3 г сол
2 бр. яйца
1 бр. белтък

Допълнително:

1 бр. жълтък
2 с.л. сметана течна или прясно мляко

Приготвяне

Приготвяне

1

Тесто със суха мая:

Тесто със суха мая:

Продуктите трябва да бъдат със стайна температура. Пресейте брашното, разбъркайте сухата мая в него и добавете останалите продукти и сметаната. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Разделете тестото на четири еднакви топки и ги оформете на рула с дължина около 30 см. Съединете краищата на четирите ленти и притиснете. Оплетете на четворна плитка кактое показано на фиг.1. Завийте краищата на рулата отдолу на козунака.

Преместетеоплетения козунак върху застлана с хартия за печене тава. Покрийте отново с кърпа и оставете отново да втаса, докато увеличи обема си.

Разбийте жълтъка със сметаната и намажете повърхността на втасалия козунак. Печете в средата на предварително загрята фурна около 25-30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.