Flag

Млечно - пъпешова торта

about 10 - 16 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Лека и сочна торта, за да се поглезите в топлите дни
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто
3 бр.яйца
125 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
75 гпшенично брашно
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
50 гбадеми (смлени)
Пълнеж
1 бр.пъпеши (Медена роса)
1 пак.желатин Dr.Oetker
600 гсметана (студена сладкарска)
4 с.л.плодов сок (лимонов)
150 гкисело мляко
100 гзахар
Украса
50 гбадеми (филирани)
2 с.л.конфитюр (кайсиев)
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
1

Тесто

Разбийте яйцата на пухкав крем с помощта на миксер за около 1 мин., след което постепенно добавете смесените захар и ванилена захар като продължавате да бъркате още 2 мин. Към получената смес пресейте и объркайте брашното и бакпулвера и накрая добавете смлените бадеми. Разстелете тестото в застлана с хартия за печене форма за торта (Ø 26 cm) и печете в долната част в предварително загрята фурна на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C на горещ въздух за около 25 мин.


След изпичане извадете блата от формата, оставете го да изстине напълно, разрежете го хоризонтално на две и поставете единия блат в почистената форма или в пръстен за торта.

2

Пълнеж

Измийте, обелете и почистете от семките пъпеша, след което пюрирайте 150г от плода и още 150г нарежете на дребни парченца, които оставете да се отцедят добре. Накиснете желатина в 50ml вода и след като набъбне го разтворете на водна баня без да го оставяте да кипне!. В подходящ съд разбийте до хомогенност с телена бъркалка пюрето от пъпеш, лимоновия сок, киселото мляко и захарта. Към изстиналия желатин добавете 4 супени лъжици от получената смес, разбъркайте добре и едва тогава го добавете към останалата част. След като сместа започне да се желира, разбъркайте в нея предварително разбитата на твърд сняг сладкарска сметана и 1/3 от парченцата пъпеш. Разстелете ½ от получения крем върху блата, поставете другия блат и разпределете и останалия крем. Оставете тортата за минимум 3 часа в хладилника.


Преди поднасяне довършете декорацията: украсете повърхността на тортата с останалите парченца пъпеш, намажете я отстрани с разбъркания до хомогенност кайсиев конфитюр и налепете леко запечените в тиган без мазнина филирани бадеми.