Бисквитки на сайта на Dr.Oetker

 

Използвайки нашия сайт, се съгласявате, да използваме „бисквитки“, за да подобряваме информацията в него. Може да ги премахнете ръчно. Повече информация тук.

Гръцки козунак

Богатството на ароматите. От бурбонска ванилия през лимон до анасон

около 20 парчета /парченца

изисква малко опит 60 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Гръцки козунак

Тесто със суха мая за печене:

200 мл прясно мляко
200 г масло
750 г пшеничено брашно
2 пак. суха мая Dr.Oetker
100 г захар
2 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 ч.л. смлян анасон
3 г сол
1 бр. яйце
1 бр. белтък

Украса:

1 бр. жълтък
1 с.л. прясно мляко
около 2 с.л. сусам
3 бр. яйца твърдо сварени

Приготвяне

Приготвяне

1

Приготвяне

Приготвяне

Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. От ¾ от тестото оформете три рула с дължина около 40 см. Върху застлана с хартия за печене тава съберете краищата им и ги завийте като ги притиснете леко. След това сплетете козунака на тройна плитка и накрая завийте краищата им. От останалото тесто оформете руло с дължина 80 см и я увийте както е показано на фиг. 1. Поставете увитата лента върху плитката.

Увийте боядисаните яйца в алуминиево фолио и ги поставете в оформеното гнездо върху козунака (Фиг. 2).

Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на втасалия козунак. Поръсете го със сусамово семе.

Печете около 35 мин в средата на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.Свалете фолиото от яйцата и ги върнете в гнездата на козунака.