за рецептата Дърпан козунак с шамфъстък
150 мл | прясно мляко |
175 г | масло |
400 г | пшеничено брашно |
1 пак. | суха мая Dr.Oetker |
80 г | захар |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
1 пак. | Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker |
3 г | сол |
3 бр. | яйца |
2 бр. | жълтъци |
100 г | шамфъстък натрошен |
100 г | захар карамелизирана и натрошена |
Затоплете млякото. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете яйцата, 1с.л. захар, бурбонската ванилова захар, Финес – аромат лимонови корички, солта и топлото мляко и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Ако желаете замесете, още малко с ръце на леко набрашнен плот. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Омесете маслото, жълтъците и останалата захар във втасалото тестото като използвате миксер с куки за тесто. Оставете добре омесеното тесто отново на топло място, докато видимо увеличи размера си.
С помощта на две супени лъжици откъснете топка от тестото, оваляйте я в натрошения шам-фъстък и я поставете в намаслената правоъгълна форма за кекс. Откъснете втора топка и я оваляйте в натрошената карамелизирана захар и я долепете до първата. Повторете като редувате с различна поръска, докато свърши тестото. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си.
Печете около 40 минути в долната половина на фурна, предварително загрята на 180°C при горен и долен нагревател или при 160°C на горещ въздух.
След изпичане оставете козунака да се охлади леко във формата. След това извадете козунака и оставете да се охлади напълно върху метална скара.